Circulair in het provinciehuis

Het hoofdgebouw van het provinciehuis is (circulair) gerenoveerd!
PZH

In september is het gerenoveerde hoofdgebouw van ons provinciehuis officieel geopend. Klaar voor de toekomst!

Over de renovatie

Er is heel bewust gekozen voor renovatie van het pand in plaats van nieuwbouw. Vanuit het oogpunt van duurzaamheid, maar ook om – waar mogelijk – de rijke geschiedenis van het provinciehuis te behouden. Bij de renovatie zijn zoveel mogelijk originele elementen behouden, zoals de markante deuren van de Statenzaal, de imposante trappen, de wandreliëfs en de originele gevelbekleding.

Door het circulair gebruik van materialen is verspilling tijdens de renovatie zoveel mogelijk beperkt gebleven. En waar nieuwe materialen zijn gebruikt, is gezocht naar materialen met een verantwoorde herkomst. Het hoofdgebouw is energieneutraal met onder meer zonnepanelen op het dak en energieopslag in de bodem. Gevelisolatie en drievoudige beglazing helpen opwarming tegen te gaan.

Door het circulair gebruik van materialen is verspilling tijdens de renovatie zoveel mogelijk beperkt gebleven. Bijvoorbeeld door het behoud van de natuurstenen vloer, monumentale deuren en constructie, originele kozijnen en terrazzo vloer van vrijgekomen puin. En daar waar nieuwe materialen zijn gebruikt, is er gezocht naar materialen met een verantwoorde herkomst (bijv. biobased verf). Bewuste keuzes maken gaat trouwens verder dan het gebouw alleen. Alles wat we hierbinnen doen, doen we bewust en met oog voor de toekomst. Van het toepassen van technische innovaties tot aan duurzame catering en circulaire oplossingen voor materiaalgebruik. Daarnaast gebruiken we het C-gebouw ook als living lab voor experimentele materialen en toepassingen om te proberen in de praktijk. Hiermee ondersteunen we circulaire vernieuwers en brengen we collega’s in contact met de mogelijkheden van circulariteit. Een greep uit enkele voorbeelden:

  • Plaatmateriaal van afval
  • Wandafwerking van koffiedik
  • Zuid-Hollandtafel: tafelbladen van kerstbomen, fresia’s, rozen en riet
  • Geluidsisolatie van mycelium
  • Tafelblad van mangoschillen
  • Tafelbladen van bermgras
  • Wandbekleding van zeewier

Delen:

Documenten

Externe links

Gerelateerde activiteiten

Eefke-Schramade

Transitiemanager Eefke Schramade: “Gaaf dat we een beweging met impact aan het creëren zijn”

Berm

Tweede leven voor bermgras, zeewier en kerstboomnaalden

Rondetafelgesprek wethouders

Rondetafel gemeenten 2021: circulariteit & eilandmentaliteit

Vind initiatieven of zoek in ons netwerk.

Deze website maakt gebruik van cookies