Challenge: biobased isolatie

Gezocht: biobased materialen die te gebruiken zijn voor de isolatie van een gebouw of huis.
Challenge Header SiR 5_002

Om de woningbouw en de renovatie van vastgoed duurzamer te maken, is een overstap naar biobased materialen nodig. Bij de meest gebruikte materialen komt namelijk veel CO₂ vrij, terwijl biobased materialen juist CO₂ vasthouden.

Toch worden biobased isolatiematerialen in de Nederlandse bouw nog weinig gebruikt. Er is een imagoprobleem, een tekort aan distributiekanalen en hoge aanschafkosten. Het installeren van biobased materialen is specialistisch en vereist zorg en aandacht. Hierdoor wordt toch nog vaak voor traditionele isolatiematerialen gekozen.

De gemeente Den Haag en de provincie Zuid-Holland willen daar op twee manieren verandering in brengen: door de vraag naar biobased isolatiematerialen te vergroten en door startups te stimuleren om met oplossingen te komen die door bouwbedrijven makkelijk kunnen worden toegepast.

Over ons

Deze challenge wordt gezamenlijk uitgezet door de gemeente Den Haag (team Energietransitie en afdeling Vastgoed) en de provincie Zuid-Holland (team Energietransitie en team Circulaire Economie). Beide organisaties hebben zich verbonden aan de doelstelling van de City Deal Circulair en Conceptueel Bouwen om in 2025 minimaal 25% biobased materiaal te gebruiken bij nieuwbouw en renovatie (in 2040: 50% biobased bij nieuwbouw, 100% bij renovatie).

Voor wie is deze challenge?

We zijn op zoek naar startups of MKB die goed toepasbare oplossingen hebben. We waarderen ambitieuze en gemotiveerde teams die echt betrokken zijn om dit project succesvol te maken. De kwaliteit van de pitch speelt een grote rol in de evaluatie, het vermogen om je idee of oplossing duidelijk te communiceren is daarom zeer belangrijk.

Waar zijn we naar op zoek?

Voor deze challenge zijn we op zoek naar startups of MKB die biobased producten aanbieden die te gebruiken zijn voor de isolatie van een gebouw of huis. Daarbij gaat het om zowel de bouw van nieuwe gebouwen of huizen als om de renovatie (en verduurzaming) van bestaande bouw.

We zijn op zoek naar isolatiematerialen die kunnen worden toegepast in de spouwmuur, het dak, de vloer, de bodem en/of de gevel. Daarnaast moet rekening worden gehouden met de aanschafkosten en flexibiliteit van installatie en montage (zie beoordelingscriteria).

Voor de oplossing(en) met een sterke businesscase stellen de gemeente Den Haag en de provincie Zuid-Holland de volgende testlocaties ter beschikking om de oplossing in de praktijk te testen:

  • De Centrale Vastgoedafdeling van de gemeente Den Haag stelt een pilotlocatie beschikbaar waarbij gezocht wordt naar het meest innovatieve biobased isolatiemateriaal voor een gevel als onderdeel van een duurzame verbouwing van een theater in een kantoorpand. Het materiaal moet aan de volgende aspecten voldoen: het mag maximaal 30 centimeter uit de gevel komen, Rc 6 isolatie, muren moeten bekleedbaar zijn met een akoestisch materiaal, de muren moeten beschroefbaar zijn (schroef moet kracht kunnen dragen van 35 kg per schroef) en de wanden dienen voorzien te zijn van een Komo keur of een CE keurmerk of de bereidheid om de materialen te laten testen op brandwerendheid.
  • Woningcorporaties hebben een grote renovatieopgave. In toenemende mate stellen corporaties eisen aan de duurzaamheidsprestatie, wat tot uiting kan komen in het gebruik van biobased materialen. Er is een aantal woningcorporaties in de regio Zuid-Holland met interesse in biobased isoleren. Voor Woningcorporatie Havensteder uit Rotterdam is circulariteit een belangrijk aspect bij het bouwen, renoveren en onderhouden van haar vastgoed. De corporatie is op zoek naar een oplossing die door haar gevelpartners kan worden toegepast. Voor de aan te dragen oplossing is het dan ook van belang dat de gevelpartners die het onderhoud verrichten goed worden meegenomen.
  • Er ligt een aanzienlijke potentie voor de inzet van biobased isolatiematerialen in bestaande woningen. Uit marktonderzoek van RVO blijkt dat er per woning zo’n 300 m² isolatiemateriaal nodig is. Met de aanname dat ongeveer 7 miljoen woningen na-geïsoleerd moeten worden, komt dit neer op 2 miljard m² benodigd isolatiemateriaal. Dat is drie keer zoveel als nodig is voor de nieuwbouwopgave. Hier is dus veel te winnen. De Provincie Zuid-Holland en Gemeente Den Haag zullen in samenwerking met een aantal bewoners een pilot locatie beschikbaar stellen.

Wat is er te winnen? 

  • Een kans op een opdracht om een prototype/pilot te realiseren (financieel ondersteuning voor pilot tot 25.000 euro).
  • Een begeleidingstraject van 5 maanden waarin jullie zowel de oplossing als de onderneming naar een hoger niveau kunnen tillen.
  • Een kans op een vervolgopdracht of duurzame samenwerking bij een succesvolle pilot.
  • Toegang tot het netwerk van de overheid.

De winnaars

  1. VORM: Door het gewas ‘sorghum’ uit Zuid-Holland op innovatieve manier te verwerken tot isolatiemateriaal, wilt VORM met natuurlijke bouwgrondstoffen een regeneratief effect creëren op het gebied van klimaat, biodiversiteit en bodemkwaliteit.
  2. Hollands Wol Collectief: Holland Wol Collectief zet de reststroom van schapenwol in als biobased én circulair isolatiemateriaal.

Proefwoningen gezocht

Haagse woningeigenaren opgelet: de gemeente doet een proef met sorghum als 100% circulair en natuurlijk materiaal voor na-isolatie van bestaande woningen. Doe mee en profiteer van deze buitenkans! Voor meer informatie zie: https://duurzamestad.denhaag.nl/nieuws/proefhuizen-gezocht-voor-biobased-isoleren/

Delen:

Documenten

Gerelateerde activiteiten

Nederland, Den Haag, 22 mei 2017
Skyline Rotterdam
foto: Gerhard van RoonNederland, Den Haag, 22 mei 2017
Skyline Rotterdam gezien naar het oosten vanaf Berkel.
foto: Gerhard van Roon

Bouwen in Rotterdam met een CO₂-budget

002_MPF5909-©Maaike-Petri-Fotografie

Rondetafel regioversnellers 2021: ondernemers, ga aan de slag!

Pepik Henneman

Koplopers in transitie: waardevolle perspectieven

Vind initiatieven of zoek in ons netwerk.

Deze website maakt gebruik van cookies