Challenge Toekomstbestendige Woningbouw

Met de Challenge Toekomstbestendige Woningbouw dagen we de bouwsector, kennisinstellingen en overheden uit om samen toekomstbestendige woningbouw tot het nieuwe normaal te maken.
banner-zh_eventbrite (1)

Hoe krijgen we de sleutel tot de woning van de toekomst in handen? Hoe kunnen we voldoen aan de noodzaak om zowel energieneutraal, klimaatadaptief, natuurinclusief, gezond, emissieloos als biobased en circulair te bouwen? Met de Challenge Toekomstbestendige Woningbouw dagen we de bouwsector, kennisinstellingen en overheden uit om deze vragen te beantwoorden. Samen maken we toekomstbestendige woningbouw tot het nieuwe normaal.

Tijdens twee hackathondagen werken voor de gelegenheid samengestelde teams aan een doorbraak. Zij ontwikkelen oplossingen voor dit vraagstuk, zoeken daarbij naar kansen voor de fabrieksmatige woningbouw en strijden om het beste idee. Hiermee zetten zij een nieuwe stap om toekomstbestendig bouwen zo gewoon, makkelijk en betaalbaar mogelijk te maken.

In feite is de woning van de toekomst gisteren al gemaakt! Want er is nú al veel mogelijk op het gebied van toekomstbestendig bouwen. We zien dat er al veel verschillende manieren energieneutraal, klimaatadaptief, natuurinclusief, gezond, emissieloos als biobased of circulair wordt gebouwd. Maar niet alles is betaalbaar en op grote schaal toepasbaar. En in de praktijk kunnen we niet altijd woningen bouwen die volledig aan álle duurzaamheidseisen voldoen.

Haalbaar, betaalbaar en opschaalbaar

Daarom beoordeelt de jury de voorstellen op basis van vier criteria: toekomstbestendig, haalbaar, betaalbaar en opschaalbaar. De jury stelt vast welke teams meer dan de minimum score hebben behaald. Deze teams komen aanmerking voor begeleiding en enkele tienduizenden euro’s om de oplossing uit te werken. Doel is de uitwerking van de oplossing en de daadwerkelijk realisatie ervan.

De beste vier voorstellen worden bovendien beloond met een prijzenpakket voor de teamleden om eigen woning en tuin toekomstbestendig te maken en inspiratie op te doen. De jury bestaat uit sleutelfiguren binnen het speelveld van toekomstbestendige woningbouw. Zij kunnen besluiten om een voorstel te adopteren, zodat het snel in de praktijk toegepast kan worden.

Inschrijven en meedoen

Wil je meedoen? Dan kun je je inschrijven via de registratiewebsite van Eventbrite. Reserveer de hackathondagen 2 juni en 16 juni 2022 alvast in je agenda! De hackathondagen vinden plaats tijdens het Congres Stedelijke Transformatie in Den Haag (2 juni van 9.00 tot 21.00) en de Provada in Amsterdam (16 juni van 12.00 tot 16.00). Wij regelen de toegang voor je.

Delen:

Documenten

Externe links

Gerelateerde activiteiten

alexander-grey-tn57JI3CewI-unsplash

Interview: de circulaire ambities, plannen en doelstellingen van Zuid-Hollandse gemeenten anno 2022

Leonie van der Steen

In gesprek met innovators uit de regio 2022: Leonie van der Steen van Squarwise

Tine Bakia

In gesprek met innovators uit de regio: Tine Bakia van PackBack

Deze website maakt gebruik van cookies

Vind initiatieven of zoek in ons netwerk.