Circulaire ontwikkelingen Maritiem Zuid-Holland

De maritieme maakindustrie van Zuid-Holland is internationaal toonaangevend. Lees verder.
guido-knook-vKX--EcHvoo-unsplash

In opdracht van de provincie Zuid-Holland heeft bureau Maritime Sisters in samenwerking met BlueCity de circulaire kansen voor de maritieme sector onderzocht.  

Binnen de Nederlandse maritieme sector kan circulariteit dé kans zijn om onze internationale concurrentiepositie zeker te stellen. Door slimmer om te gaan met materialen kan namelijk meerwaarde voor bedrijven én de sector worden gecreëerd. Hiervoor is wel een sterke behoefte aan intensievere samenwerking om circulair denken te stimuleren en verder te brengen. Hoewel circulariteit voor veel bedrijven nog niet expliciet op de agenda staat, wordt de (economische) potentie er wel van gezien. Kostenbesparing, strategische autonomie, werkgelegenheid, waarde behoud van grondstoffen en duurzaamheid zijn redenen voor de maritieme sector om actief in te zetten op circulaire kansen.

 

Uit het onderzoek kwamen drie circulaire startpunten naar voren:

  1. De inzetbaarheid van de bestaande vloot aanzienlijk vergroten door het aanpassen van bestaande machines en onderdelen (retrofitting) en levensduurverlenging.
  2. Modulair ontwerpen, bouwen én behouden. Door losse onderdelen, componenten of systemen gemakkelijker te kunnen vervangen wanneer dit nodig is, kan de levensduur van een schip, maar ook van de afzonderlijke onderdelen worden verlengd.
  3. Hoogwaardig hergebruik (remanufacturing) van componenten en schepen.

 

Duurzame toekomst
Bij het streven naar een duurzame maritieme toekomst liggen de grootste kansen in het vergroten van de levensduur van bestaande schepen en het toepassen van circulaire principes in het ontwerp en de bouw van nieuwe schepen. Ook het hergebruiken van materialen in plaats van afdanken wordt in toenemende mate belangrijk. Financiering en wet-en regelgeving, passend bij een lange termijn perspectief, zijn belangrijke uitgangspunten om dit van de grond te krijgen.

Lees alle bevindingen in het rapport ‘Circulaire kansen voor maritiem’.  Wil je reageren op dit rapport? Mail dan naar circulair@zuid-holland.nl.

 

Maritieme maakindustrie in Zuid-Holland

De maritieme maakindustrie van Zuid-Holland is internationaal toonaangevend. Het omvat de clusters: scheepsbouw-, waterbouw-, jachtbouw- en watersportindustrie; maritieme toeleveranciers; maritieme dienstverlening; offshore; havens; marine en visserij; zeescheepvaart en binnenvaart. Belangrijke thema’s binnen de regionale Maritieme Agenda zijn duurzaam varen, energietransitie, digitalisering, human capital en een gunstig vestigingsklimaat.

Binnen de Maritieme Agenda is er ook aandacht voor circulariteit:

  • Circulair ontwerp en modulaire scheepsbouw
  • Realiseren van een circulaire werf voor de ontmanteling van schepen
  • Ondersteuning van het circulair offshore-windcluster, met onder meer de ontwikkeling van meer circulaire ontwerpen en componenten in Zuid-Holland (klik hier voor meer informatie).

 

 

Delen:

Gerelateerde activiteiten

Bagger

Van bagger naar hoogwaardige grondstoffen

Berm

Tweede leven voor bermgras, zeewier en kerstboomnaalden

Wouter-van-Neerbos

In gesprek met innovators uit de regio 2022: Wouter van Neerbos van OBBOTEC

Deze website maakt gebruik van cookies

Vind initiatieven of zoek in ons netwerk.