Dutch Extract Library

Plantenextracten bibliotheek voor onderzoek
Plantenextractenbibliotheek_onderzoek_naar_plantenstoffen_plantenextracten
Datum: december 2021

De Dutch Extract Library is de link tussen Nederlandse plantentelers en partijen geïnteresseerd in plantenstoffen. De bibliotheek bevat een collectie van 2240 unieke plantenextracten, direct toegankelijk voor screening. Indien er een veelbelovende match wordt gevonden, dan worden onderzoeker en teler met elkaar in contract gebracht voor verder onderzoek en samenwerking.

Planten zijn rijk aan primaire stoffen om te groeien en bloeien, maar ook aan secundaire stoffen die bijvoorbeeld bescherming bieden tegen ziektes of vijanden. Stoffen die van grote waarde kunnen zijn bij vraagstukken in diverse sectoren, zoals de farmacie of de health- en beauty industrie. Veel dagelijkse ontwikkelingen hebben namelijk een natuurlijke oorsprong of zijn geïnspireerd op planten. De succesvolle toepassing van een deel van deze plantenstoffen is bewezen, maar vele zijn nog te ontdekken.

Nederland is wereldleider in de innovatieve tuinbouw. Er is een breed aanbod aan plantengewassen, voornamelijk geteeld voor voeding of decoratieve doeleinden. Vernieuwing en verbetering staat voorop in deze sector. Daarbij wordt er actief gezocht naar nieuwe innovatieve toepassingen.

Alleen al in Zuid-Holland zijn er 1900 tuinders gevestigd. Hiermee is de innovatieve tuinbouwsector is een belangrijke sector voor de provincie. Toen de extractenbibliotheek in 2018 noodgedwongen haar deuren moest sluiten heeft de provincie Zuid-Holland de collectie plantenextracten naar zich toegetrokken. Samen met het Instituut Biologie Leiden (IBL) van de Universiteit Leiden is de collectie plantenextracten weer publiek opengesteld.

Het doel van de Dutch Extract Library is het gebruik van plantenstoffen stimuleren, inclusief de onderdelen die in het huidige systeem als restafval worden gezien. Om zo tot duurzame producten, samenwerking en verdienmodellen te komen.

Bekijk voor meer informatie: www.dutchextractlibrary.nl

Delen:

Documenten

Externe links

Gerelateerde activiteiten

robin-quax

In gesprek met innovators uit de regio 2022: Robin Quax van TKI Energy

Rondetafelgesprek wethouders

Rondetafel gemeenten 2021: circulariteit & eilandmentaliteit

Koen K

Koplopers in transitie: leven en werken binnen draagkracht

Deze website maakt gebruik van cookies

Vind initiatieven of zoek in ons netwerk.