Flip the City: van grijs naar groen

Dit jaar is startup Flip the City een van de SiR Intergov winnaars. Zij werken inmiddels drie jaar aan de kroostegel, een afbreekbare tegel.
Flip the City

Maandag 4 september 2023 was de kick-off van een nieuwe challenge ronde van Startup in Residence Intergov (SiR Intergov). Een uitgelezen kans voor startups om hun innovatieve oplossingen te pitchen aan overheden. De winnaars mogen hun product verder uitwerken en ontvangen budget om de productie op te schalen. Dit jaar is startup Flip the City een van die winnaars. Zij werken inmiddels drie jaar aan de kroostegel – een biologisch afbreekbare tegel van eendenkroos met bloemzaden.

Flip the City

Flip the City is in 2020 ontstaan uit een circulaire challenge georganiseerd door BlueCity en de provincie Zuid-Holland. De challenge was specifiek gericht op een productinnovatie voor eendenkroos. De kroostegel van Flip the City kan worden gebruikt om zowel de openbare ruimte als privétuinen op een laagdrempelige, circulaire manier te vergroenen. Via het SiR Intergov-programma zet Flip the City nu een pilot op waarin 1.000 kroostegels worden geproduceerd voor overheden en particuliere klanten.

Waarom kroostegels?

Eendenkroos komt veel voor in stilstaande wateren en bij hogere temperaturen groeit het plantje als kool. Te veel eendenkroos houdt licht en zuurstof tegen, wat slecht is voor de biodiversiteit. Flip the City maakt van dit probleem een oplossing. Van eendenkroos maken zij kroostegels verrijkt met bloemzaden. De kroostegels zijn ter grootte van een normale stoeptegel. Hierdoor is het vervangen van een grijze stoeptegel niet alleen circulair, maar ook goed voor de biodiversiteit!

Wil je ook zo’n kroostegel? Bestellen kan via deze link.

SiR Intergov winnaars

Jaarlijks vinden er twee challenge rondes van de SiR Intergov plaats. Startups pitchen online hun oplossingen. Per onderwerp worden drie deelnemers met de beste ideeën uitgenodigd voor de finaleronde. Hier maken zij kans op een investeringsbudget van €25.000. Eerdere winnaars waren onder andere het Hollands Wol Collectief, Blauwe Bagger en Het Grondstoffenbos.

Werk jij ook aan een maatschappelijk vraagstuk maar tot nu toe geen kant-en-klare oplossing voor is? En wil je samenwerken met startups? Mail naar info@sir-intergov.nl.

Delen:

Documenten

Gerelateerde activiteiten

DZB

Circulaire hout hub in Leiden

VORM

Betaalbare, gezonde en duurzame woningen

RichardL

In gesprek met innovators uit de regio 2022: Richard Liebrechts van het Grondstoffen Collectief Nederland

Deze website maakt gebruik van cookies

Vind initiatieven of zoek in ons netwerk.