Inventarisatie natuurlijke reststromen Zuid-Holland

Een inventarisatie van de meest relevante natuurlijke reststromen en de ontwikkelingen van verwerkingsmogelijkheden.
download_scaled_1200x1200_1193
Datum: 19 augustus 2024

Voor een circulaire samenleving is het gebruik van reststromen essentieel. Maar hoe kom je erachter hoe vaak en waar deze jaarlijks vrijkomen? In 2020 werd het Zuid-Hollandse reststromen landschap in kaart gebracht door de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid. Nu, vier jaar later, schreef Robin de Roo (afstudeerder aan de Avans Hogeschool) een update.

Uit de recente inventarisatie blijkt dat er binnen Zuid-Holland jaarlijks naar schatting 7,9 miljoen ton biomassa reststromen vrijkomen. In 2020 werd dit nog geschat op 4,4 miljoen ton. Data en monitoring is essentieel om de transitie te versnellen en beter onderbouwde keuzes te maken. Daarom is het belangrijk dat we deze data gezamenlijk inzichtelijk maken. Circulaire verwerking van reststromen heeft enorme impact. Het onderzoek ‘Biomassa Reststromen Analyse Zuid-Holland’ beveelt aan om verder onderzoek naar benuttingsmogelijkheden te doen.

De rapporten uit zowel 2024 en 2020 zijn hieronder te vinden. Met daarnaast een interactieve slideshow die de huidige omvang van verschillende reststromen in kaart brengt.

Delen:

Gerelateerde activiteiten

9571

In het zonnetje: Victor Franke van Ekotex

GreenDeal

Gemeente Nissewaard over circulaire bedrijventerreinen

Op foto: oud-ambassadeur Helga van Leur ondertekent namens de gemeente Nissewaard de Green Deal.
Pepik Henneman

Koplopers in transitie: waardevolle perspectieven

Vind initiatieven of zoek in ons netwerk.

Deze website maakt gebruik van cookies