Koplopers Zuid-Holland tekenen manifest voor nieuwe standaard circulair bouwen

Samen de circulaire bouweconomie versnellen in de provincie Zuid-Holland.
ROTTERDAM -  Sfeerimpressie evenemet bij SAWA in Rotterdam. Ondertekenine "het Nieuwe Normaal"

Rotterdam, 15 maart 2024 De provincie Zuid-Holland viert een mijlpaal voor de circulaire bouweconomie. Innovatieve koplopers uit de provincie kwamen samen bij Nice Developers in Rotterdam om het manifest Het Nieuwe Normaal te ondertekenen.

Het manifest biedt een eenduidige taal met haalbare én ambitieuze circulaire prestaties voor de bouwsector. Het Nieuwe Normaal is opgesteld in samenwerking met Cirkelstad, Alba Concepts, Copper8, Metabolic, Witteveen+Bos en de TU Delft. Ruim 100 opdrachtgevers en opdrachtnemers uit de Nederlandse bouwsector hebben zich al achter het initiatief geschaard. Vandaag was het moment voor Zuid-Hollandse organisaties om het manifest te ondertekenen.

Waarom een Nieuw Normaal?

Om de bouwopgave en het milieuvraagstuk in balans te brengen zal er anders gebouwd moeten worden. Het Nieuwe Normaal biedt handvatten om dit te doen, als raamwerk voor het gebruik van circulaire materialen. Het maakt circulair bouwen eenduidig en concreet.

Meindert Stolk, gedeputeerde Economie en Innovatie: “We moeten de transitie naar een circulaire samenleving zo spoedig mogelijk versnellen om onze klimaatambities voor 2030 én 2050 te realiseren. Hier maken wij ons samen met innoverende bedrijven, kennisinstellingen en vernieuwersnetwerken hard voor. Een initiatief als Het Nieuwe Normaal biedt bouwbedrijven een leidraad die nodig is om onze gezamenlijke doelen te halen.”

De bijeenkomst in Rotterdam vond plaats in de staart van de Week van de Circulaire Economie. Na een inspirerend rondetafelgesprek over het belang van een circulaire bouwsector werd door de gemeente Rotterdam, Waal, Elk Groep, Urban Climate Architects, RoosRos Architecten, Meijs Ingenieurs en QbiQ B.V. het manifest ondertekent. “Het Nieuwe Normaal helpt ons en onze bouwpartners bij het praktisch en inzichtelijk maken van circulair bouwen. Dankzij duidelijke indicatoren en de bewezen instrumenten”, aldus Rogier André de la Porte – directeur Bestaande Stad van de gemeente Rotterdam.

Doe ook mee!

Wil jij als organisatie versnellen naar een circulaire toekomst? Onderteken dan ook Het Nieuwe Normaal. Door het manifest te onderschrijven geef je aan eenduidige taal te hanteren over circulair bouwen. Zo maken we Het Nieuwe Normaal écht het nieuwe normaal. Het manifest is in te zien op www.hetnieuwenormaal.nl. Enthousiast? Neem dan contact op Met Thirza Monster via thirza.monster@cirkelstad.nl.

Delen:

Documenten

Externe links

Gerelateerde activiteiten

Tine Bakia

In gesprek met innovators uit de regio: Tine Bakia van PackBack

carlos-muza-hpjSkU2UYSU-unsplash

In gesprek over monitoring met Aldert Hanemaaijer

RichardL

In gesprek met innovators uit de regio 2022: Richard Liebrechts van het Grondstoffen Collectief Nederland

Deze website maakt gebruik van cookies

Vind initiatieven of zoek in ons netwerk.