MKB-maakindustrie: een netwerk voor beter samen werken aan de toekomst

In dit MKB-netwerk willen we als provincie samen met andere regionale partijen leren hoe het aanbod voor MKB beter kan worden ingericht. Lees verder.
IMG_20231026_152211

Zuid-Holland heeft een uitgebreide maakindustrie met meer dan 10.000 midden-kleinbedrijven (MKB). Hoge energiekosten, grondstoffen schaarste en strengere milieueisen zorgen echter voor onzekerheid in de sector. Het her- en langer gebruiken van grondstoffen helpt om toekomstbestendig te blijven. Er zijn al veel oplossingen beschikbaar voor bedrijven, maar een passende oplossing vinden blijkt voor veel bedrijven vaak nog een uitdaging. De provincie Zuid-Holland gaat haar maakbedrijven helpen door bestaand aanbod beter op elkaar af te stemmen. De eerste stappen zijn daarin gezet met een netwerk MKB-maakindustrie en het versnellingsteam dat ondernemers ondersteunt. 

Uit gesprekken met ondernemers en regionale partijen hebben we geleerd dat er veel behoefte is aan kennis over het her- en langer gebruiken van grondstoffen, oftewel circulariteit. Daarom is het circulair MKB-netwerk gestart. In dit MKB-netwerk willen we als provincie samen met andere regionale partijen leren hoe het aanbod voor MKB beter kan worden ingericht.

Tegelijkertijd wordt de komende tijd een versnellingsteam gericht op metaalbedrijven gestart. Dit team helpt ondernemers vraaggericht, met het inrichten van hun bedrijf om grondstoffen te besparen en de levensduur van producten en materialen te verlengen. Aan hand van de meest recente kennis en ervaring, helpen we bedrijven in de maakindustrie op weg met het implementeren van circulariteit in hun bedrijf.

Praktijkvoorbeeld maakbedrijf Botau
Naast het delen van bestaande kennis, zoeken we ook naar nieuwe kennis. Bijvoorbeeld aan de hand van praktijkvoorbeelden. Zo is de kerngroep van het netwerk donderdag 26 oktober op pad gegaan om te leren van het productieproces bij maakbedrijf Botau. Dit maakbedrijf pur sang bouwt machines, maakt machineonderdelen en zorgt dat bestaande machines weer als nieuw worden. Dit doen ze allemaal door actief na te denken over duurzame energiebesparing en circulariteit. Dankzij de focus op digitalisering en efficiënt gebruik van materialen worden grondstoffen bespaard. De leden gingen in gesprek over hoe bedrijven als Botau (als opmars voor andere mkb-bedrijven in Zuid-Holland) beter gefaciliteerd kunnen worden in circulair werken!

Ben jij een ondernemer in het midden-kleinbedrijf én wil jij samen met partners uit het netwerk werken aan de toekomst van jouw organisatie? Voor meer informatie kun je contact opnemen met Carlijn Geerse (c.geerse@kplusv.nl) of Loes Nijskens (l.nijskens@kplusv.nl).

Delen:

Documenten

Externe links

Gerelateerde activiteiten

robin-quax

In gesprek met innovators uit de regio 2022: Robin Quax van TKI Energy

Sara

Koplopers in transitie: veranderen in een land van overvloed

Berm

Tweede leven voor bermgras, zeewier en kerstboomnaalden

Vind initiatieven of zoek in ons netwerk.

Deze website maakt gebruik van cookies