Nieuw netwerk ‘retoursystemen voor bedrijfsverpakkingen’

Op 20 november 2023 brachten wij belangrijke partijen uit de regio samen om te kijken wat er nodig voor hergebruik van bedrijfsverpakkingen. Lees verder:
Herbruikbare verpakkingen

Wist je dat verreweg de grootste hoeveelheid plastics wordt gebruikt voor verpakkingen? Dit geldt niet alleen voor verpakkingen voor consumentenproducten, maar ook voor bedrijfsverpakkingen en vervoer. Veel van deze verpakkingen worden slechts 1x gebruikt. Dat creëert een hele berg plastic afval. Als we in 2050 volledig circulair willen zijn, moeten we af van deze lineaire manier van omgaan met verpakkingen. Het overstappen naar herbruikbare verpakkingen is de oplossing. Materialen in ‘de loop’ houden is de kern van de circulaire gedachte. Daarmee besparen we grote hoeveelheden CO2 én voorkomen we dat plastics in het milieu belanden.

Bedrijfsverpakkingen als focus

In verschillende sectoren wordt er gewerkt en geëxperimenteerd met herbruikbare verpakkingen. Denk aan herbruikbare bekers in de to-go-markt en op kantoren, maar ook bij andere producten gaan we voor refill en reuse.  De meeste verpakkingen zijn bedrijfsverpakkingen (B2B), die de consument nooit ziet. Deze B2B verpakkingen zijn makkelijker te vervangen voor herbruikbare verpakkingen dan consumenten (B2C) verpakkingen. Dit omdat bedrijfsverpakkingen makkelijker te traceren zijn en omdat het niet vraagt om een radicale gedragsverandering van consumenten, iets wat lastig te bewerkstelligen is. Daarnaast zien we dat er veel aandacht is voor consumentenverpakkingen (bijvoorbeeld de herbruikbare bekers). Kortom, wat betreft bedrijfsverpakkingen valt er nog veel te winnen!

Verkennend onderzoek

Op 20 november 2023 brachten wij, samen met het innovatiebureau Elemental Strategy, belangrijke partijen uit de regio samen om te kijken wat er nodig voor hergebruik van bedrijfsverpakkingen. Zo brachten we bedrijven samen als PostNL, Paardekoper en Thuiswinkel. Er blijkt een behoefte aan:

 1. Samenwerken & contact: van elkaar leren & ketensamenwerkingen opstarten.
 2. Gezamenlijke lobby: om retoursystemen voor verpakkingen aantrekkelijk en mogelijk te maken. Denk aan standaardisatie en aan ondersteunende wet- en regelgeving.
 3. Effectieve retourlogistiek: logistiek blijft een van de grootste knelpunten. Daarvoor zijn hubs voor nodig, ondersteunt door gedeelde schoonmaak en ICT.

Kansen in het bedrijfsleven

Tijdens de sessie van 20 november bleek veel interesse van marktpartijen om samen de hoeveel bedrijfsverpakkingen te verminderen, door middel van herbruikbaar. We hebben 3 specifieke sectoren geïdentificeerd waar veel kans ligt voor hergebruik. Daarom willen we een deelnetwerk hiervoor opzetten. Daarnaast starten we ook een ’sector-overstijgend’ netwerk. Dit netwerk richt zich op leren van elkaar, op lobby en aanpak van gemeenschappelijke onderwerpen (zoals standaardisatie punten). Mocht je interesse hebben voor deelname aan één van de sessies, geef je dan op via flore.rens@elementalstratetgy.com:

 1. Facilitaire & professionele schoonmaak: dinsdag 6 feb 11:00-12:30 (online)
 2. Tuinbouw: donderdag 8 feb 11:00-12:30 (online)
 3. B2B logistiek: donderdag 15 feb 11:00-12:30 (online)
 4. Sector-overstijgend: maandag 11 maart 09:30-12:00 (fysiek, locatie nog te bepalen)
 5. Brede netwerk bijeenkomst: maandag 13 mei 14:00-17:00 met borrel op het provinciehuis

Meer info over het nieuwe netwerk ‘retoursystemen voor bedrijfsverpakkingen’

 • Hieronder vind je de resultaten van het onderzoek en het verslag van de co-creatie sessie op 20 november 2023.
 • Hierbij een mooi samenvattend filmpje van de Ellen Mc Arthur Foundations over het opschalen van een reuse revolutie en een korte impressie van de reusable packaging fair van 27 november 2023.
 • Mocht je meer willen weten over deze sessie en het onderzoek, neem dan contact op met Flore Rens flore.rens@elementalstratetgy.com of mobiel 06-42348048.
Delen:

Gerelateerde activiteiten

Nacht vd Ontdekkingen

Vijf lessen uit pilot herbruikbare maaltijdverpakkingen

carlos-muza-hpjSkU2UYSU-unsplash

In gesprek over monitoring met Aldert Hanemaaijer

Eefke-Schramade

Transitiemanager Eefke Schramade: “Gaaf dat we een beweging met impact aan het creëren zijn”

Deze website maakt gebruik van cookies

Vind initiatieven of zoek in ons netwerk.