De bouw is een belangrijke sector, maar tegelijkertijd gebruikt ze een groot deel van onze grondstoffen en veroorzaakt daarnaast hoge CO2 uitstoot – dat kan anders. Op 3 juni deelden professionals hun ervaringen met biobased bouwmaterialen tijdens de netwerkbijeenkomst ‘Circulair Bouwen voor de Toekomst’, georganiseerd door de gemeenten Goeree-Overflakkee, Hoeksche Waard, Nissewaard, provincie Zuid-Holland en Bouwcenter Esselink. Want hoe krijgt bijvoorbeeld een huis na de sloop een nieuw leven? En hoe zorgen natuurlijke materialen voor meer wooncomfort?
Wooncomfort door natuurlijke materialen
Mark Boschman van RoosRos Architecten liet zien hoe het gebruik van biobased materialen niet alleen goed voor de natuur is, maar ook voordelen heeft voor een aangenaam leefklimaat: “We moeten het niet hebben over een biobased huis, maar over een comfortabel huis. Deze biobased materialen zijn van nature vochtregulerend en dat zorgt voor een aangenaam binnenklimaat. Nu hebben veel nieuwbouwhuizen te kampen met te slechte ventilatie, wat schimmelvorming veroorzaakt, waardoor de inwoners luchtwegproblemen kunnen krijgen. Met natuurlijke materialen heb je dat probleem niet.” Bouwers in de zaal konden dit bevestigen. “Klanten vragen uit gewoonte om tegels in de badkamer, maar eerlijk is eerlijk: in een badkamer met lemen wanden krijg je geen schimmel op het plafond.”
Urban mining
Bij de sloop van een huis verdwijnt enorm veel materialen in de afvalbak. Dat is eerder regel dan uitzondering. Toch zijn er steeds meer voorbeelden van nieuwbouwprojecten die met gebruikte onderdelen zijn opgebouwd. Nu grondstoffen steeds schaarser en kostbaarder worden voor de bouwsector, is het tijd om urban mining in de bedrijfsvoering op te nemen. Ofwel bestaande woningen die gesloopt moeten worden eerst te delven voor bruikbare grondstoffen. Jan-Wim van Wijngaarden (Kuijpers Infra) en Sandra van der Lee (Dura Vermeer) gingen hierover met de deelnemers in gesprek. Een uitgebreider verslag van deze dag volgt via onze website!