Onderzoek naar circulaire handelsplatformen

De provincie heeft laten onderzoeken in hoeverre circulaire handelsplatformen al gebruikt worden, en of de provincie gebruik kan aanmoedigen of stimuleren.
© Rrmco Zwinkels
Datum: Maart 2021

In een circulaire economie is het van belang dat aanbieders en gebruikers van afgedankte grondstoffen, materialen en producten elkaar goed weten te vinden. Digitale handelsplatformen kunnen hier een rol in spelen. De provincie heeft daarom laten onderzoeken in hoeverre deze platformen al gebruikt worden, en of de provincie gebruik kan aanmoedigen of stimuleren.

Digitale handelsplatformen richten zich de op de uitwisseleing van materialen en producten tussen partijen door deze met elkaar in contact te brengen via een digitaal systeem. Stromen waarvan een aanbieder zich wil ontdoen (reststromen) en die een andere partij kan gebruiken voor verwaarding, hergebruik of recycling kunnen op deze manier worden verhandeld via het platform.

Aanbieders en gebruikers van afvalstromen vinden elkaar soms direct, maar merendeels spelen afvalinzamelingsbedrijven en milieustraten hierbij een rol. Royal HaskoningDHV brengt voor de provincie Zuid-Holland in kaart welke handelsplatforms actief (willen) zijn rondom de vraag naar en het aanbod van afval- en reststromen. Het onderzoek brengt inzicht over wat de provincie kan doen om deze platforms beter te positioneren en effectiever te laten opereren.

Delen:

Gerelateerde activiteiten

Utrecht, 25-07-2023, Marianne Volleberg (rechts)en Gina Neggers (links) van grondstoffenbos met hun product Heilige Grond compost bij Dille en Kamille Utrecht. Zij hebben een product ontwikkeld, compost dat gemakt wordt van kerstbomen.

In het zonnetje: Gina en Marianne van het Grondstoffenbos

Nederland, Den Haag, 2 juli 2017
Luchtfoto's Den Haag
foto: Gerhard van Roon

In gesprek met Boyd Bartels over circulaire bedrijventerreinen 2022

Jan Jaap

In gesprek met innovators uit de regio: Jan-Jaap van Os van Exasun

Vind initiatieven of zoek in ons netwerk.

Deze website maakt gebruik van cookies