Opleidingsprogramma Circulaire Gebiedsontwikkeling voor Zuid-Hollandse gemeenten

Om gemeenten een steuntje in de rug te geven ontwikkelde de provincie Zuid-Holland het opleidingsprogramma Circulaire Gebiedsontwikkeling. Lees verder:
1664221272180

Een circulaire samenleving begint met circulaire gebiedsontwikkeling. Een thema dat binnen gemeenten steeds hoger op de agenda komt te staan. Er ontbreekt alleen vaak handelingsperspectief, omdat er nog geen concreet beleid is vormgegeven. Om onze gemeenten een steuntje in de rug te geven ontwikkelde de provincie Zuid-Holland het opleidingsprogramma Circulaire Gebiedsontwikkeling. Drie gemeenten gingen de schoolbanken in en kregen in vijf verschillende sessies een masterclass in circulaire gebiedsontwikkeling.

Het opleidingsprogramma is in samenwerking met ACCEZ, Cirkelstad en adviesbureau Arcadis|Over Morgen ontwikkelt vanuit de inzichten van het Kompas Circulaire Gebiedsontwikkeling. Het heeft drie (leer)doelstellingen voor ogen:

  • Circulaire gebiedsontwikkeling integreren in gemeentebeleid en -projecten.
  • Disciplines binnen de gemeenten aanmoedigen om met circulariteit aan de slag te gaan.
  • Praktijkgericht en gezamenlijk leren.

Alle Zuid-Hollandse gemeenten ontvingen een uitnodiging. Uiteindelijk besloten Hoeksche Waard, Capelle aan den IJssel en Delft mee te doen. Op basis van verschillende intakegesprekken is voor deze drie gemeenten een interessant en relevant programma samengesteld.

Spoedcursus Circulaire Gebiedsontwikkeling in vijf sessies

Van de in totaal vijf opleidingssessies vonden de eerste en laatste plaats in ons provinciehuis. De overige sessies namen plaats op inspirerende locaties binnen de deelnemende gemeenten – namelijk: Leefgoed de Olifant in Capelle aan den IJssel, de Circulaire Bouwhub van Dura Vermeer in ’s-Gravendeel en The Green Village in Delft. Lees hieronder een beknopte samenvatting van het programma dat is afgewerkt:

  1. Kick-off: Kennismaken, programmatoelichting en aan de slag met een gemeentelijke praktijkcasus.
  2. Afweging: Circulariteit in relatie tot overige duurzaamheidsthema’s, circulaire ambities bepalen en het identificeren van koppelkansen.
  3. Aanbesteding: Concreet maken van circulaire ambities op basis van ‘Het Nieuwe Normaal’ en het vertalen van deze ambities naar een uitvraag of overeenkomst.
  4. Sturing: Financiële haalbaarheid van circulaire projecten toetsen. Wat zijn de contractuele en juridische randvoorwaarden voor circulaire processen?
  5. Borging: Terugkoppeling van de geleerde lessen en de mogelijke implementatie van alternatieve werk- en gedragsmethodes binnen de deelnemende gemeenten.

Reflectie

Deelnemers van het opleidingsprogramma werd gevraagd naar hun mening over het traject. Lees hieronder een greep uit de reacties

  • “Gebiedsontwikkeling is een breed en complex vak. Het opleidingsprogramma houdt hier rekening mee en focust zich op de verschillende fases en vakdisciplines en betrok veel externe sprekers. De sprekers waren erg sterk.”
  • “De combinatie met andere gemeentes en verschillende praktijkcasussen zorgden voorde nodige verdieping. De persoonlijke begeleiding heeft iedereen zonder twijfel verder geholpen.”
  • “Relevante theorie op een toegankelijke manier. Intensief, heel informatief en veel enthousiasme.”
  • “De sessies hebben geholpen om abstracte problemen te vertalen naar een concrete aanpak.”

Het opleidingsprogramma Circulaire Gebiedsontwikkeling werd gemiddeld beoordeeld met een rapportcijfer 8. Het doel is om het programma in 2024 voort te zetten met andere gemeenten en provincies binnen Nederland. Interesse? Meld je dan aan bij Thirza Monster via thirza@cirkelstad.nl.

Delen:

Documenten

Externe links

Gerelateerde activiteiten

Utrecht, 25-07-2023, Marianne Volleberg (rechts)en Gina Neggers (links) van grondstoffenbos met hun product Heilige Grond compost bij Dille en Kamille Utrecht. Zij hebben een product ontwikkeld, compost dat gemakt wordt van kerstbomen.

In het zonnetje: Gina en Marianne van het Grondstoffenbos

image001

Gemeente Alphen aan den Rijn over ondersteuning bedrijven voor duurzame toekomst

VORM

Betaalbare, gezonde en duurzame woningen

Vind initiatieven of zoek in ons netwerk.

Deze website maakt gebruik van cookies