P>Act Challenge winnaars: geavanceerd recyclen voor een circulaire plasticindustrie

De winnaars van de P>Act Challenge ontvingen €50.000 ten behoeve van hun innovaties. Hoe hebben de prijswinnaars het er, één jaar later, vanaf gebracht?
DOPS

De P>Act Challenge 2021 stond in het teken van de plasticindustrie. Met deze challenge hebben we marktpartijen uitgedaagd om een bijdrage te leveren aan het ontwikkelen, opschalen of verbeteren van systemen voor een circulaire kunststof keten. DOPS Recycling Technologies en OurKilO (i.s.m Koppert Cress) kwamen als winnaar uit de bus. Zij ontvingen beiden een prijs van €50.000 ten behoeve van hun innovaties. Hoe hebben de prijswinnaars het er, één jaar later, vanaf gebracht?

DOPS Recycling Technologies – DCI-methode

Innovatief chemisch recyclen van vervuilde plastic afvalstromen

Plastic producten worden complexer. Zo dienen zich jaarlijks nieuwe kunststoffen aan met verregaande integraties van materialen en functies. Dit maakt het sorteren, reinigen en direct hergebruik van kunststoffen ingewikkeld. DOPS Recycling heeft een technologie ontwikkeld (Direct Carbon Immobilization – DCI) dat zich richt op deze complexe, vervuilde plastic producten. Denk aan: plastic gecombineerd met papier, plastic met lijmresten, vezel versterkte composieten, rubbers, met grond of etensresten vervuild plastic en met chemicaliën vervuilde plastics.

Het DOPS DCI proces zet zonder voorbewerking alle plastics, plastic restmaterialen en composieten om in de bouwstenen voor nieuwe toepassingen. Met name synthesegas (mengsel van waterstof en koolmonoxide), maar ook vaste koolstof, metalen en mineralen. Of het plastic nu bevuild is met voedselresten, grond, zand, papier of metalen, het maakt voor het proces geen verschil: alles wordt omgezet tot bruikbare grondstoffen. Het proces kent daarbij geen uitstoot van CO2 of stikstofverbindingen en breekt moeiteloos PFAS af.

Met het winnen van de P>Act Challenge hebben de innovators van DOPS tests kunnen uitvoeren om de werking van hun technologie te bewijzen voor verdere opschaling. Bekijk hier de deelname van DOPS Recycling aan de Dragons’ Den of Transition tijdens de European Industry & Energy Summit.

Klik hier voor het eindrapport van DOPS.

OurkilO (in samenwerking met Koppert Cress)

Opzetten van een gesloten plastic recyclingketen en upcyclen van oude verpakkingen naar meubels en kunst.

Koppert Cress staat bekend als één van de meest vooruitstrevende en innovatieve bedrijven in de Nederlandse tuinbouw. Dagelijks worden duizenden plastic bakjes (15cm bij 10 cm) ingezaaid met verschillende kiemplantjes. Na enkele weken op kweek worden deze geoogst en verzonden naar restaurants over de hele wereld. Wekelijks blijven er ~50.000 bakjes over met niet
ontkiemde of niet verkochte producten. Elk bakje à 4 gram brengt de wekelijkse afvalstroom van deze materialen op 200 kilo per week. De afgelopen jaren heeft het bedrijf met succes de voetafdruk weten te verlagen door over te stappen naar gerecyclede rPET bakjes met een lichter ontwerp. Maar wat te doen met de bakjes na gebruik?

OurkilO en Koppert Cress hebben met het P>Act challenge prijzengeld een pilot uitgevoerd waarbij de bakjes van Koppert Cress zijn opgenomen in het OurkilO retoursysteem en zodoende zijn gerecycled tot objecten en meubels voor binnen het Koppert Cress bedrijf, zoals prullenbakken, plantenbakken, pennenhouders en krukken. De kenmerkende blauwe kleur van de bakjes keert zo terug in het bedrijf. Op deze manier heeft OurKilO de belangrijkste plastic afvalstroom van dit bedrijf geëlimineerd én ontwikkelden ze een showcase voor andere bedrijven in de Nederlandse tuinbouwsector. Het doel van OurkilO is om in de nabije toekomst de plastic afvalstromen van de gehele tuinbouwsector circulair te upcyclen.

Klik hier voor het eindrapport van OurkilO. 

Delen:

Gerelateerde activiteiten

Jan Jaap

In gesprek met innovators uit de regio: Jan-Jaap van Os van Exasun

Bagger

Van bagger naar hoogwaardige grondstoffen

Kerst

Interview: Kerstbomen krijgen een tweede leven in Leidschendam-Voorburg

Deze website maakt gebruik van cookies

Vind initiatieven of zoek in ons netwerk.