Pilot herbruikbare koffiebekers

Gedreven door onze duurzaamheidsambities starten we een pilot om verschillende herbruikbare alternatieven te testen. Lees hier verder.
koffiebekerlade wegwerp

Voor vele van ons is het gebruik van de wegwerp koffiebeker al jarenlang een doorn in het oog. Met rond de 1700 provinciale medewerkers en een kleine 1,5 miljoen consumpties op jaar basis, is voor te stellen dat er heel wat wegwerpbekers worden gebruikt. Natuurlijk zijn de wegwerp bekers gemakkelijk alleen als single use product niet duurzaam. Tijd voor actie dus.

Pilot

Gedreven door onze duurzaamheidsambities en de aanstaande Single Use Plastic (SUP) wetgeving, starten we in februari met een pilot om verschillende herbruikbare alternatieven te testen. Tijdens een periode van drie maanden testen we verschillende alternatieven zoals; het een meenemen van een eigen beker (Bring Your Own), het gebruik van een herbruikbare beker dispenser met statiegeld en het vrij toegankelijk aanbieden van herbruikbare bekers op locatie. Daarnaast testen we het gebruiksgemak voor de gebruikers en ook voor de medewerkers in het facilitaire proces. Ook wordt de pilot gemonitord om inzicht te krijgen in de CO₂ impact en afvalreductie. Zo kunnen we de verwachte besparing toetsen aan de daadwerkelijke. Met deze pilot verwachten we straks een goede afweging te kunnen maken voor het tijdperk na de wegwerpbeker.

Samenwerken en kennis delen

Voor deze pilot werken wij samen met de startup YoYo.BoostReuse, die ons begeleidt in het proces van voorbereiding, implementatie en evaluatie. Welke materialen kunnen we het beste gebruiken we voor de bekers? Hoe berekenen we de CO₂ impact besparing t.o.v. de huidige situatie? Hoe organiseren we de uitrol van de pilot? En of we het afwassen intern of extern organiseren? YoYo.BoostReuse ondersteunt ons met deze en allerlei andere vragen.

Daarnaast staan we ook in contact met partnerorganisaties die met hetzelfde vraagstuk stoeien. Zo hoeven we niet allemaal zelf het wiel uit te vinden.

Hierom zijn we ook blij met het vernieuwersnetwerk rondom herbruikbare verpakkingen. Binnen dit netwerk zullen we de uitkomsten van de pilot delen, verwachten we te leren van andere partijen en hopen we nieuwe samenwerkingen te starten.

Delen:

Documenten

Externe links

Gerelateerde activiteiten

Kerst

Interview: Kerstbomen krijgen een tweede leven in Leidschendam-Voorburg

Tine Bakia

In gesprek met innovators uit de regio: Tine Bakia van PackBack

Eefke en Anouk

Zuid-Holland wil energietransitie circulair maken

Deze website maakt gebruik van cookies

Vind initiatieven of zoek in ons netwerk.