Samen met de provincie Noord-Holland, 5 grote steden en kennisplatform CircuLaw presenteren wij nieuwe juridische instrumenten voor circulaire zonnepanelen. Op de website van CircuLaw staan meer dan 30 hulpmiddelen die gemeenten en provincies helpen om in te zetten op circulaire zonnepanelen. Zo beschrijft het platform bijvoorbeeld hoe je langdurig gebruik van zonnepanelen stimuleert en hoe je circulaire eisen meeneemt in aanbestedingen.
Unieke samenwerking
De steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven werkten samen met de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland en deelden hun kennis over circulaire zonnepanelen. Tijdens de werksessies presenteerde CircuLaw instrumenten, waarover praktijkervaring en perspectieven werden gedeeld. Zo kwamen we tot nieuwe inzichten over hoe we elkaar kunnen ondersteunen en versterken. Op 23 januari 2025 vieren we de lancering van de resultaten in de Hortus Botanicus in Amsterdam.
Duurzaam gebruik van zonnepanelen
Zonnepanelen spelen een belangrijke rol in de overgang naar duurzame energie, maar er zijn uitdagingen. Zo worden zonnepanelen vaak al van daken verwijderd voordat ze het einde van hun levensduur bereiken. Het is vaak goedkoper om nieuwe zonnepanelen te installeren, dan om huidige zonnepanelen te repareren en onderdelen te vervangen. Voor het stimuleren van circulaire zonnepanelen moeten zonnepanelen langer gebruikt worden door ze duurzamer ontwerpen.
Innovatief platform CircuLaw
CircuLaw is een kennisplatform over bestaande wet- en regelgeving om de circulaire economie te bevorderen. De instrumenten zijn beschikbaar en voor iedere decentrale overheid gratis te gebruiken. Er staan inmiddels bijna 200 instrumenten op, verdeeld over 13 thema’s: van circulaire matrassen tot het stimuleren van houtbouw en het tegengaan van voedselverspilling. Met praktijkvoorbeelden en stappenplannen voor de instrumenten worden gebruikers geïnspireerd en op weg geholpen om aan de slag te gaan.