Sluiten van de betonketen: toewerken naar circulaire betonstromen

Provincie Zuid-Holland heeft aan Omgevingsdienst West-Holland gevraagd om te onderzoeken hoe de betonketen met de bestaande beleidskaders sluitend kan worden gemaakt. Lees verder.
marek-studzinski-V72VFoZ4LIk-unsplash
Datum: 12 augustus 2024

Nederland is in transitie, van een lineaire naar een circulaire economie. Een van de grootste afvalstromen is bouw- en sloopafval. Bouw- en sloopafval wordt in Nederland nu al voor het grootste deel gerecycled, maar op een laagwaardige manier. In een circulaire economie moeten materialen zo hoogwaardig mogelijk worden hergebruikt. De toepassing van circulair beton kan een belangrijke bijdrage leveren aan de CO2-reductie- en circulaire doelstellingen.

Circulair West heeft in een icoonproject beschreven hoe in negen stappen tot een circulaire betonketen kan worden gekomen. Uit de praktijk blijkt dat er op dit moment onvoldoende aanbod van betongranulaat is om de circulaire betonketen te sluiten. Het materiaal is alleen als menggranulaat beschikbaar voor laagwaardig hergebruik. Om de beschikbaarheid van betongranulaat te vergroten is een extra prikkel of enige dwang nodig om opdrachtgevers en uitvoerders van sloopwerkzaamheden aan te zetten schone betonreststromen aan te bieden voor verwerking tot een secundaire grondstof voor de betonindustrie.

Provincie Zuid-Holland heeft aan Omgevingsdienst West-Holland gevraagd om te onderzoeken hoe de betonketen met de bestaande beleidskaders sluitend kan worden gemaakt. Uit de analyse in dit rapport blijkt dat de wet- en regelgeving op dit moment geen aanknopingspunten biedt voor dwingende maatregelen om de beschikbaarheid van schoon betongranulaat als secundaire grondstof te vergroten. De wetgeving is echter sterk in ontwikkeling. De invoering van het Circulair Materialenplan (afvalwetgeving) en het omgevingsplan biedt in de komende jaren kansen om het circulaire bouw- en sloopbeleid verder vorm te geven. Voor dit moment wordt geadviseerd om in te zetten op twee sporen: voor de korte termijn te verkennen of er draagvlak is voor een vrijwillige aanpak in de vorm van een circulaire betondeal, en voor de langere termijn aan te sluiten bij de kansen die worden geboden door de ontwikkeling van de wetgeving.

Het rapport met de analyse, oplossingsrichtingen en aanbevelingen is te vinden onder Documenten.

Delen:

Externe links

Gerelateerde activiteiten

ZonNext

Het goede doen met gebruikte zonnepanelen

RichardL

In gesprek met innovators uit de regio 2022: Richard Liebrechts van het Grondstoffen Collectief Nederland

9571

In het zonnetje: Victor Franke van Ekotex

Vind initiatieven of zoek in ons netwerk.

Deze website maakt gebruik van cookies