We lanceerden een digitale inspiratie- en kennisbank, organiseerden een speeddate en formuleerden een gezamenlijke ambitie voor een lerend netwerk.
De potentie voor circulaire bedrijventerreinen is er. Zo zijn bedrijventerreinen met 60% van het Nederlands grondstoffengebruik dé geografische hotspot om grondstoffen en materialen die nu als ‘afval’ wegvloeien, economisch en ecologisch te benutten. Waarvan 30% van het grondstoffengebruik in Zuid-Holland plaatsvindt. Maar de praktijk is ietwat weerbarstiger. Bijvoorbeeld om ruimte te behouden en efficiënt te benutten voor circulaire activiteiten of efficiënt reststromen te koppelen en verwaarden. Deze middag stond dan ook in het teken om provinciaal nauwer te gaan samenwerken zodat het lokaal en regionaal wat gemakkelijker wordt.
Inspiratie- en kennisbank
De nieuwe inspiratie- en kennisbank werd gelanceerd. Dit is een samenwerking van de provincie Zuid-Holland en Stichting Kennisalliantie Bedrijventerreinen Nederland (SKBN). Met dit online ‘levend document’ willen we een blijvende samenwerking creëren om kansen te benutten én belemmeringen weg te nemen voor circulaire praktijkcases op bedrijventerreinen. “Als provincie vinden we het belangrijk om kennis te ontsluiten om zo een stap verder te zetten. Dit digitale inspiratieboek geeft een eerste zicht op de kennis die er al is zodat gemeenten, parkmanagers en bedrijven deze kunnen toepassen. En er kan al veel! Nu nog de toepassing. Ook daar zullen we als provincie actief bij ondersteunen.” Aldus Meindert Stolk, gedeputeerde Economie en Innovatie, provincie Zuid-Holland.
Speeddate
Een aantal concrete praktijkvoorbeelden en handvatten, die op de inspiratie- en kennisbank te vinden zijn, waren ook live aanwezig tijdens deze bijeenkomst. Zodat we met elkaar successen, lessen en tips konden uitwisselen over:
- Manieren om ruimte te scheppen voor circulaire (maak)bedrijven (Jorik van der Wiel, Stec Groep: vanderwiel@stec.nl)
- Praktijkvoorbeeld Dutch Fresh Port: verwaarden groente en fruit (Gertjan Verstoep, Dutch Fresh Port, gertjan@dutchfreshport.eu)
- www.circulair.biz: inzicht in kansrijke Zuid-Hollandse grondstofstromen (Pepijn Duijvestein, New Economy, pepijn@neweconomy.eco)
- Praktijkvoorbeeld: Zuid-Hollandse houtketen (Hermen van de Minkelis, Sloopcheck, hermen@sloopcheck.nl)
- Juridische instrumenten / regelgeving circulaire economie (Rosalinde Siewers, CircuLaw / AT Osborne: siewers@atosborne.nl)
- Praktijkvoorbeeld: Helmond grondstoffenrotonde (Frits Rutten van Stichting Indusym, frits@ruttenconsultancy.nl)
- Praktijkvoorbeeld: Friesland routekaarten (Jorik van der Wiel, Stec Groep: j.vanderwiel@stec.nl)
Lerend netwerk
Onder begeleiding van Green Change hebben de deelnemers input gegeven op een gezamenlijke ambitie om een lerend netwerk te organiseren. Zodat er blijvend samenwerking kan plaatsvinden op provinciaal niveau om bijvoorbeeld de organisatiegraad te verhogen, kansrijke reststromen te matchen tussen vraag en aanbod en circulaire uitgiftes te stimuleren.
Wil je deelnemen aan dit netwerk, heb je een hulpvraag of wil je een goed voorbeeld delen (die we ook op de kennisbank kunnen opnemen)? Neem dan contact op met Pascal van Dam van de provincie Zuid-Holland via: pe.van.dam@pzh.nl.