Twee pilots met retoursystemen in de tuinbouw

Leer meer over een pilot rondom verpakkingen en een pilot rondom retoursystemen.
Circular Bags

In 2050 moet Nederland volledig circulair zijn. Dat betekent dat alle plastic ‘in de loop’ moet blijven. Niet alleen consumenten, maar ook bedrijven (70 – 80 % van het plastic afval) kunnen hieraan bijdragen. In opdracht van de provincie Zuid-Holland gingen Schuttelaar&Partners aan de slag met een onderzoek. Door dit onderzoek hebben wij nu beter inzicht in de stromen plastics in de tuinbouw in Zuid-Holland. Op basis van deze kennis is gekozen voor een pilot rondom verpakkingen en een pilot rondom retoursystemen. Greenport Aalsmeer en Greenport West-Holland pakten de handschoen op en experimenteerden samen met telers, verpakkingsproducenten en recyclaars met retourstromen in de tuinbouw.

Pilot 1 CirculairBag

De eerste pilot betreft de brede introductie van de CirculairBag; een verzamelzak waar onder andere bloemisten eenmalig gebruikte bloemenhoezen kunnen verzamelen, die als monostroom direct teruggaan naar de recyclaar. Focus van de pilot lag op de acceptatie van bloemisten. De CirculairBag werd positief ontvangen. Enerzijds omdat het vaak kosten bespaart voor afvoer van afval en omdat bloemisten behoefte hebben om duurzaam te ondernemen.

Pilot 2 Regionale retourlogistiek

De tweede pilot betreft een lokaal retoursysteem rond de stroom potten, trays en fusten (jerrycan, IBC-containers) in regio Boskoop. Uitdaging hierbij is om vervoer effectief en efficiënt te regelen. Een hele puzzel waarbij vervoer en materiaalstromen goed bij elkaar moeten komen. Dat lijkt door goede afstemming en een praktische ICT tool te lukken.

Uit beide pilots blijkt dat er draagvlak is bij bloemisten en telers om mee te doen aan retoursystemen, mits dit het werkproces makkelijk maakt of goed in te passen is. Door slim gebruik te maken van bestaande retourlogistiek veroorzaakt het niet veel extra kosten én worden afvalstoffen in waarde omgezet in grondstoffen. De leerpunten uit de beide projecten worden verder uitgewerkt en binnenkort gepubliceerd via deze pagina.

Voor meer informatie zie: Kenniscafé over retourstromen.

In contact komen? Benader Matthijs Plas via matthijs.plas@greenportwestholland.nl en Herold Dongelmans via herold@greenportaalsmeer.nl

Delen:

Documenten

Externe links

Gerelateerde activiteiten

Katwijk, 27-09-2021
#eenthuisvooriedereen, startblock woning,, lisdodde woning, bouwkeet provincie Zuid-Holland
FOTO MARTIJN BEEKMAN

“Het is mogelijk om genoeg woonruimtes te realiseren met een positieve impact op de natuur”

9571

In het zonnetje: Victor Franke van Ekotex

Eefke en Anouk

Zuid-Holland wil energietransitie circulair maken

Deze website maakt gebruik van cookies

Vind initiatieven of zoek in ons netwerk.