Van woorden naar draden: samenwerken aan een circulaire textielketen in de regio Rotterdam

Voor de provincie Zuid-Holland en de gemeente Rotterdam is onderzoek gedaan naar hoe sorteerders in de regio kunnen samenwerken aan een circulaire textielketen. Lees
ethan-bodnar-kgC99X3WH1w-unsplash

Textiel kent vele vormen en toepassingen. We dragen het dagelijks, het zit op onze meubels, hangt voor de ramen, we slapen er zelfs op. Waar Nederland in het verleden een bloeiende textiel maakindustrie huisvestte in steden als Tilburg en Enschede, wordt het merendeel van het textiel tegenwoordig geïmporteerd uit landen met lagere loonkosten. Toch, is Nederland nog altijd een belangrijk textiel land: niet meer in de productie van textiel, maar in de handel van tweedehands textiel (post-consumenten textiel). In 2020 was Nederland nummer vijf op de wereldwijde ranglijst van importeurs van gebruikt textiel.

Rotterdamse havengebied, textielgebied

In 2018 is het initiatief EigenDraads gestart om werk te maken van afgedankt textiel in de provincie Zuid-Holland. Meer dan de helft van de Nederlandse textielsorteerders is namelijk gevestigd rond de haven van Rotterdam (11 van de 20 sorteerders aangesloten bij de nationale brancheorganisatie Vereniging Herwinning Textiel zijn gevestigd in Zuid-Holland). Deze 11 sorteerders verwerken in totaal ruim 126.000 ton textiel per jaar. Maar dit is nog niet genoeg.

Concrete stappen richting circulaire textielketen met Klimaatdeal Textiel

Internationale- en nationale overheden formuleren doelstellingen om het aandeel van gerecycled textiel in nieuwe producten te verhogen. Daarbij worden financiële instrumenten beschikbaar gesteld om de realisatie van circulaire ketens te versnellen. Het is hoog tijd om de verkenningsfase te ontstijgen en tot een concrete investeringspropositie te komen voor de circulaire verwerking van textiel. Deze propositie vraagt om een actieve bijdrage van ketenpartners (sorteerders en recyclers), overheden, maar ook het havenbedrijf (vestigingslocatie). Deze partijen zijn sinds begin 2022 verenigd in de Klimaatdeal Textiel, onderdeel van de Klimaattafel Circulair van de gemeente Rotterdam. Doelen van de Klimaatdeal Textiel: uitwerken van de investeringspropositie voor de sortering en chemische recycling van tweedehands textiel en het uitzoeken van de juiste financieringsmogelijkheden om de benodigde infrastructuur in de regio Rotterdam te realiseren.

Van woorden naar draden

Voor de provincie Zuid-Holland en de gemeente Rotterdam is onderzoek gedaan naar hoe sorteerders in de regio kunnen samenwerken aan een circulaire textielketen. Met de medewerking van textielsorteerders en het havenbedrijf is het rapport ‘Van woorden naar draden’ opgeleverd. Het rapport beschrijft de investeringspropositie voor het sorteren van gebruikt textiel in de regio, de bijbehorende financieringsmogelijkheden, de vervolgstappen ten aanzien van chemische recycling en de ervaringen met het opstarten van de Klimaatdeal Textiel. Maar ook: een analyse van stromen tweedehands textiel in Nederland en de regio Rotterdam, potentiële toekomstige textiel stromen, de business case voor een circulaire textiel hub en tot slot de potentiële werkgelegenheidseffecten en belemmeringen.

Delen:

Documenten

Externe links

Gerelateerde activiteiten

Eefke en Anouk

Zuid-Holland wil energietransitie circulair maken

002_MPF5909-©Maaike-Petri-Fotografie

Rondetafel regioversnellers 2021: ondernemers, ga aan de slag!

9571

In het zonnetje: Victor Franke van Ekotex

Deze website maakt gebruik van cookies

Vind initiatieven of zoek in ons netwerk.