Verkennend onderzoek circulaire plastics in de tuinbouwketen

Een verkennend onderzoek naar circulaire plastics in de tuinbouwketen.
aardbeiden - unsplash

De Zuid-Hollandse tuinbouw vormt het grootste tuinbouwcluster van Nederland. Deze belangrijke sector kent veel uitdagingen. Om haar positie te behouden wordt er hard samengewerkt rond thema’s als energie, verduurzaming, circulair en logistiek.

Onderzoek
Om goed in beeld te krijgen voor welke uitdaging we staan in het kader van plastics, liet de provincie Zuid-Holland mede op verzoek van Greenport West-Holland een verkennend onderzoek uitvoeren naar plastic stromen in de tuinbouw. Om hoeveel volumes gaat het? In welke toepassingen (verpakkingen, teeltmaterialen, folies) komen we deze toepassingen tegen? Wat gebeurt er al op het gebied van circulaire plastics en waar liggen kansen voor de toekomst? Het besef dat de volumes lineaire plastics erg groot zijn was er uiteraard. Het rapport geeft goed inzicht in de aard van de stromen gekoppeld aan specifieke teelten. Het rapport Circulaire plastics in de tuinbouwsector in provincie Zuid-Holland’ van Schuttelaar & Partners is hier te downloaden.

Netwerkbijeenkomst (14 juni 2022)
Om de eerste cijfers voor te leggen en in gesprek te gaan over circulaire plastics in de tuinbouw, organiseerden we samen met het programma plastics van Greenport West-Holland op dinsdagmiddag 14 juni 2022 een netwerkbijeenkomst in Woubrugge. Daar gingen telers, kwekers, leveranciers (vervoerders, verpakkingsproducenten), onderzoekers, beleidsmakers en circulaire start-ups in de keten in en rond de tuinbouw in Zuid-Holland met elkaar in gesprek. We onderzochten samen hoe we het plasticgebruik in de sector kunnen verduurzamen en welke stappen er gezet kunnen worden naar een circulaire toekomst. Of misschien wel welke stappen er nog meer gezet kunnen worden.

In de sessie bespreken we de issues met lineaire plastics en gaan we in creatieve sessies aan de slag. Veel oplossingen zitten aan de innovatie- en productkant, zoals bij circulaire loopfolies en bloemenhoezen. Er zijn ook eerste ideeën opgedaan over hoe we retoursystemen kunnen opzetten voor bijvoorbeeld potten en trays, of hoe we nog beter herbruikbare verpakkingen kunnen introduceren. Daarvoor zijn de juiste randvoorwaarden nodig. Hier kan de overheid een belangrijke rol spelen. Kansen voor vervolgstappen liggen nu voornamelijk op drie niveaus: in de kas, in de keten, en in economisch systeem (gestuurd door wet- en regelgeving). Het uitgebreide verslag van de netwerkbijeenkomst van 14 juni jl. is hier te downloaden.

Delen:

Gerelateerde activiteiten

Utrecht, 25-07-2023, Marianne Volleberg (rechts)en Gina Neggers (links) van grondstoffenbos met hun product Heilige Grond compost bij Dille en Kamille Utrecht. Zij hebben een product ontwikkeld, compost dat gemakt wordt van kerstbomen.

In het zonnetje: Gina en Marianne van het Grondstoffenbos

Pepik Henneman

Koplopers in transitie: waardevolle perspectieven

alexander-grey-tn57JI3CewI-unsplash

Interview: de circulaire ambities, plannen en doelstellingen van Zuid-Hollandse gemeenten anno 2022

Deze website maakt gebruik van cookies

Vind initiatieven of zoek in ons netwerk.