Verkenning reparatiecoalitie Zuid-Holland

Reparatie moet (weer) een volwaardig onderdeel van onze economie worden. Lees verder:
Repair

De provincie Zuid-Holland verkent kansen voor een reparatiecoalitie in Zuid-Holland. We werken toe naar een circulaire samenleving in 2050. Een samenleving waar we duurzaam met onze grondstoffen omgaan. Levensduurverlenging van producten is een van de belangrijkste manieren om hier te komen. Goed onderhoud en de mogelijkheden om een product te repareren of te reviseren (refurbishment: terugbrengen op hoog kwaliteitsniveau) zijn hierbij essentieel.

Je fiets repareren is in Zuid-Holland al heel normaal. In een circulaire samenleving repareren we niet alleen fietsen, maar eigenlijk alles. Dit maakt ons weerbaar wanneer in de toekomst bepaalde grondstoffen te duur worden of niet meer te verkrijgen zijn. Het biedt daarbij kansen voor bedrijven: onder andere door repareerbare producten aan te bieden, reparatie op te nemen in hun businessmodel of zich te ontwikkelen tot reparatiespecialist. Tot slot draagt goed en makkelijk kunnen repareren bij aan een brede welvaart; zowel op klimaatdoelstellingen door een lager grondstoffen- en energieverbruik, toegang tot betaalbare reparatiediensten en op sociale doelen door tegengaan van (spullen)armoede, vereenzaming en het versterken van sociale cohesie waar reparatie onderdeel is van wijkinitiatieven.

Het moet dus makkelijker, leuker en rendabeler worden om zaken te laten repareren. Reparatie moet (weer) een volwaardig onderdeel van onze economie worden. Als provincie denken we dit kan als we een coalitie vormen die daar gezamenlijk aan werkt. Daarom verkennen wij wat er al gebeurt, wat er nodig is en onder welke voorwaarden een publiek-private reparatiecoalitie zinnig is.

Interesse om mee te doen? Neem contact op met pascal.vandepoll@elementalstrategy.com.

Delen:

Documenten

Externe links

Gerelateerde activiteiten

Denns Froeling

In gesprek met innovators uit de regio 2021: Dennis Froeling van HVC

Jaap Buis

Gesloten plasticfolie keten voor de bloemenbranche

Hollands wol

In gesprek met het Hollands Wol Collectief 2021

Deze website maakt gebruik van cookies

Vind initiatieven of zoek in ons netwerk.