Vernieuwersnetwerk herbruikbare bekers en maaltijdverpakkingen

Het vernieuwersnetwerk voor herbruikbare bekers en maaltijdverpakkingen in Zuid-Holland.
kelly-sikkema-sK0dKnDOcEM-unsplash

Vanaf 2024 moeten bekers en maaltijdverpakkingen op evenementen en op locaties worden hergebruikt of hoogwaardig worden gerecycled. Voor afhaal geldt dat een herbruikbaar alternatief voor wegwerp verplicht is. Dat vraagt dat we nu al aan de slag moeten met de invoering van nieuwe systemen en ketens. Provincie Zuid-Holland wil deze beweging graag versnellen. Maar dat kunnen we niet alleen, dat doen we graag met partijen uit de regio zoals gemeenten, bedrijven, horeca en de maaltijd bezorgmarkt.

Begin 2023 initieerde de provincie het ‘Vernieuwersnetwerk herbruikbare bekers en maaltijdverpakkingen’. Het vernieuwersnetwerk is een actieve coalitie die samenwerkt aan een agenda voor de invoering van herbruikbare verpakkingen, met pilots aan de slag gaat en kennis en ervaring uitwisselt. Op dit moment zijn zo’n 100 partijen betrokken; van leveranciers en logistieke partijen tot kennisinstellingen en gemeenten.

Via de onderstaande links vind je terugkoppelingen van de verschillende sessies:

Het netwerk focust zich op drie pijlers:

  1. KENNIS: behoefte aan overzicht & informatie, bijvoorbeeld door inzichtelijk te maken welke aanbieders van bekers & maaltijdverpakkingen er reeds zijn, welke netwerken er bestaan en waar informatie te vinden is om concreet mee aan de slag te gaan.

Activiteiten:
– Het KIDV en Mission Reuse ontwikkelden een Info-sheet herbruikbare beker- en maaltijdverpakkingen, waarin allerlei nuttige informatie zoals wet- en regelgeving, afwegingskaders en best practices op dit onderwerp terug te vinden zijn. Je vindt de Info-sheet hier.
– Cup Kickstarter event i.s.m. Merijn Tinga op 7 november 2023 (meer informatie volgt).
– Verspreiden van artikelen bij diverse sectoren (horeca, events, sport, leisure en kantooromgevingen) om hergebruik onder de aandacht te brengen. De artikelen verschijnen in het najaar van 2023 en vind je terug onderaan deze pagina.

  1. GRIP: transparantie bij voorbeeldprojecten, door inzicht in werkelijke kosten en lopende wet- en regelgeving.

Activiteiten:
Deep dive: gemeente Leiden deelt haar ervaringen rondom Leids ontzet
– Twee online kennisbijeenkomsten voor gemeenten in septemeber/oktober 2023 voor het delen van best practices. Wil je hierbij aansluiten? Mail dan community-builder Sander Verschuren via sander@greenleisure.nl.

  1. ACTIE: aan de slag met kansen voor pilots op basis van werkelijke behoeften & aanbod

Activiteiten:
– Pilot herbruikbare maaltijdverpakkingen bij open evenementen.

Ben je geïnteresseerd en wil je meedoen? Neem dan contact op met de community builder Sander Verschuren via sander@greenleisure.nl. Voor algemene vragen kun je terecht bij de transitiemaker kunststoffen: Bowine Wijffels bem.wijffels@pzh.nl.

Delen:

Externe links

Gerelateerde activiteiten

Katwijk, 27-09-2021
#eenthuisvooriedereen, startblock woning,, lisdodde woning, bouwkeet provincie Zuid-Holland
FOTO MARTIJN BEEKMAN

In gesprek met innovators uit de regio: Edwin Schenk van StartBlock

9571

In het zonnetje: Victor Franke van Ekotex

9667

In het zonnetje: Björn en Laura van Dutch Cups 

Vind initiatieven of zoek in ons netwerk.

Deze website maakt gebruik van cookies