Vanaf 2024 moeten bekers en maaltijdverpakkingen op evenementen en op locaties worden hergebruikt of hoogwaardig worden gerecycled. Voor afhaal geldt dat een herbruikbaar alternatief voor wegwerp verplicht is. Dat vraagt dat we nu al aan de slag moeten met de invoering van nieuwe systemen en ketens. Provincie Zuid-Holland wil deze beweging graag versnellen. Maar dat kunnen we niet alleen, dat doen we graag met partijen uit de regio zoals gemeenten, bedrijven, horeca en de maaltijd bezorgmarkt.
Begin 2023 initieerde de provincie het ‘Vernieuwersnetwerk herbruikbare bekers en maaltijdverpakkingen’. Het vernieuwersnetwerk is een actieve coalitie die samenwerkt aan een agenda voor de invoering van herbruikbare verpakkingen, met pilots aan de slag gaat en kennis en ervaring uitwisselt. Op dit moment zijn zo’n 80 partijen betrokken; van leveranciers en logistieke partijen tot kennisinstellingen en gemeenten.
Het netwerk focust zich op drie pijlers:
- KENNIS: behoefte aan overzicht & informatie, bijvoorbeeld door inzichtelijk te maken welke aanbieders van bekers & maaltijdverpakkingen er reeds zijn, welke netwerken er bestaan en waar informatie te vinden is om concreet mee aan de slag te gaan.
Activiteiten:
– Het KIDV en Mission Reuse ontwikkelden een Info-sheet herbruikbare beker- en maaltijdverpakkingen, waarin allerlei nuttige informatie zoals wet- en regelgeving, afwegingskaders en best practices op dit onderwerp terug te vinden zijn. Je vindt de Info-sheet hier.
– Online Cup Kickstarter event in samenwerking met Plastic Soup Surfer Merijn Tinga op 7 november 2023, waarbij kantoren geholpen werden bij de keuze van een herbruikbare beker. Je vindt de presentatie van Merijn hier terug. Nog op zoek naar een passende oplossing? Maak dan gebruik van deze beslisboom en zie welke beker het beste bij jouw situatie past.
– Verspreiden van artikelen bij diverse sectoren (horeca, events, sport, leisure en kantooromgevingen) om hergebruik onder de aandacht te brengen. De artikelen verschijnen in het najaar van 2023 en vind je hier terug.
- GRIP: transparantie bij voorbeeldprojecten, door inzicht in werkelijke kosten en lopende wet- en regelgeving.
Activiteiten:
– Diverse online kennisbijeenkomsten voor gemeenten voor het delen van praktijkvoorbeelden. Voor meer informatie, klik hier.
- ACTIE: aan de slag met kansen voor pilots op basis van werkelijke behoeften & aanbod
Activiteiten:
– Pilot herbruikbare maaltijdverpakkingen tijdens Nacht van Ontdekkingen te Leiden. Een artikel met de geleerde lessen volgt gauw!
Ben je geïnteresseerd en wil je meedoen? Neem dan contact op met de community builder Sander Verschuren via sander@greenleisure.nl. Voor algemene vragen kun je terecht bij de transitiemaker kunststoffen: Bowine Wijffels bem.wijffels@pzh.nl.
Via de onderstaande links vind je terugkoppelingen van de verschillende sessies:
- Netwerksessie 3 november 2022
- Netwerksessie 17 januari 2023
- Netwerksessie 21 maart 2023
- Netwerksessie 6 juni 2023
SUP gerelateerde vragen?
Tienduizenden locaties en evenementen moet voldoen aan de SUP-wetgeving. Alle vragen over de implementatie en uitvoering van SUP kunnen worden gesteld aan de helpdesk afvalbeheer van Rijkswaterstaat. Je kunt ook gebruik maken van het contactformulier op hun website.
Voor meer informatie kun je ook terecht op de website minderwegwerpplastic. Hier vind je veel gestelde vragen en antwoorden.