Verslag bijeenkomst circulaire schoonmaakbranche 21 februari 2023

Dinsdag 21 februari 2023 vond de bijeenkomst ‘circulaire schoonmaakbranche’ plaats. Bekijk hieronder het verslag.
Impressie bijeenkomst circulaire schoonmaakbranche

Dinsdag 21 februari 2023 vond de bijeenkomst ‘circulaire schoonmaakbranche’ plaats. Een groep uit de gehele keten (van schoonmaakbedrijven tot verpakkingsproducenten, van kennisinstellingen tot logistieke partijen) kwam samen bij Houweling in Bleiswijk. Het was een dynamische bijeenkomst; ideeën werden uitgewisseld en de energie om samen aan de slag te gaan was voelbaar! Naast inspirerende voorbeelden, deelden de deelnemers kansen en uitdagingen om de schoonmaakbranche meer circulair te maken.

Het viel op dat:

  • Bedrijven (leveranciers, producenten) openstaan voor vernieuwing en kansen zien in nieuwe businessmodellen.
  • Bedrijven aanlopen tegen het gebrek aan uniformiteit, tegenwerkende wet- en regelgeving (o.a. over residu), dure retourlogistiek, goedkope(re) virgin plastics, en productontwerp.
  • Logistiek een belangrijke hobbel is: hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat gebruikte producten of gerecyclede grondstoffen weer terugkomen bij een producent die er nieuwe producten van maakt?
    • Zie hier de verkenning ‘Circulaire retourlogistiek: nieuwe verdienmodellen’.
  • Er kansen liggen om de keten beter zichtbaar te maken, te lobbyen voor standaardisering van wet- en regelgeving en om ondernemers vaker bij elkaar brengen.


Verslag
Vind hier het verslag van de bijeenkomst. Vragen over de circulaire schoonmaakbranche? Doe dan nu nog mee aan de CIRCO track circulaire schoonmaakbranche die 9 mei 2023 van start gaat.

Delen:

Gerelateerde activiteiten

Utrecht, 25-07-2023, Marianne Volleberg (rechts)en Gina Neggers (links) van grondstoffenbos met hun product Heilige Grond compost bij Dille en Kamille Utrecht. Zij hebben een product ontwikkeld, compost dat gemakt wordt van kerstbomen.

In het zonnetje: Gina en Marianne van het Grondstoffenbos

Jaap Buis

Gesloten plasticfolie keten voor de bloemenbranche

Katwijk, 27-09-2021
#eenthuisvooriedereen, startblock woning,, lisdodde woning, bouwkeet provincie Zuid-Holland
FOTO MARTIJN BEEKMAN

In gesprek met innovators uit de regio: Edwin Schenk van StartBlock

Deze website maakt gebruik van cookies

Vind initiatieven of zoek in ons netwerk.