Circulair gebruik van grondstoffen wordt steeds meer geïntegreerd in beleid. De Nederlandse overheid heeft zich als doel gesteld om in 2050 een volledig circulaire economie te realiseren. Dit is een ambitieus doel, waarbij allerlei partijen en belangen komen kijken.
Bij het circulair gebruiken van grondstoffen gaat het enerzijds om fossiele grondstoffen te reduceren/in de loop te houden, en anderzijds om fossiele grondstoffen te vervangen door hernieuwbare grondstoffen. Tijdens dit webinar ligt de focus op hernieuwbare grondstoffen, met name het benutten van de potentie van beschikbare groene reststromen. Denk daarbij aan afvalstromen uit het openbaar groen, huishoudelijk afval en bedrijfsafval. In dit webinar zal ingegaan worden op hoe we deze stromen niet langer als ‘afval’ beschouwen maar op circulaire wijze kunnen gebruiken en beheren.
Spreker is Marloes Arkesteijn, transitiemanager Circulair voor Groene grondstoffen & Voedsel. Zij heeft een passie voor alles wat met duurzaamheid te maken heeft en probeert de circulaire transitie tastbaar en persoonlijk te maken, zodat mensen worden aangemoedigd aan de slag te gaan. Dit doet ze zowel in haar werk bij de provincie, waarbij ze zich richt op de systeemverandering; als in haar werk als singer-songwriter om mensen in dit systeem aan te moedigen om zelf aan de slag te gaan. Vanuit haar werk bij de provincie merkte ze dat er al veel mensen bezig waren met het verwaarden van natuurlijke reststromen (zoals bermgras en bagger), maar dat er nog weinig samenwerking was op dit gebied. Daarom heeft ze een vernieuwersnetwerk opgestart, waar verschillende partijen aan hun gezamenlijke ambities werken door hun krachten te bundelen, die inmiddels dankzij een provinciale subsidieregeling voor Circulaire Doorbraakprojecten concreet aan de slag kunnen. In dit webinar zal ze uitgebreid ingaan op haar visie, aanpak en ervaringen met werken aan een circulaire economie.