Zuid-Holland neemt lead in circulaire transitie

Gedeputeerde Meindert Stolk heeft de geactualiseerde strategie ‘Samen bouwen aan een Circulair Zuid-Holland 2023–2027’ aan staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen overhandigd.
Circulair Strategie

Gedeputeerde Meindert Stolk heeft de geactualiseerde strategie ‘Samen bouwen aan een Circulair Zuid-Holland 2023–2027’ aan staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen overhandigd. Met deze strategie zet de provincie extra vaart achter de versnelling van de transitie naar een circulaire samenleving.

‘Krachtig Zuid-Holland’, zo luidt het motto van het coalitieakkoord. Een krachtig Zuid-Holland is ook een welvarend Zuid-Holland met een schone, circulaire en innovatieve economie, een duurzaam energiesysteem en een concurrerend vestigingsklimaat. Met een circulair Zuid-Holland bouwen we daaraan. Circulariteit maakt ons onafhankelijker van schaarse grondstoffen en creëert toekomstbestendige banen.

Innovatieve koplopers binnen de provincie hebben de afgelopen jaren prachtige circulaire oplossingen gecreëerd. Het is tijd om deze succesverhalen op te schalen. De geactualiseerde Zuid-Hollandse strategie, die voortbouwt op de circulaire aanpak van de afgelopen jaren, richt zich daarbij ook op de brede groep achter deze koplopers. De bedrijven die wel mee willen doen, maar nog niet weten hoe. Met deze groep kunnen we de versnelling naar een circulaire samenleving realiseren.

Meindert Stolk, gedeputeerde Economie en Innovatie: “Ik ben trots op deze nieuwe strategie die ons houvast geeft in de circulaire transitie. De weg naar een circulaire samenleving is een lange, bochtige en vooral ook een onbekende en avontuurlijke weg. Er is geen routekaart, geen blauwdruk, geen programma om uit te rollen. ‘We ontdekken wat we moeten doen door te doen’. Dat betekent dat we onderweg óók zullen struikelen, fouten maken en hiervan leren. Een avontuur dat ik graag aanga met het Rijk, medeoverheden, bedrijven, kennisinstellingen én onze inwoners. Want een circulair Zuid-Holland bouwen we samen!”

Staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat): “Het is een krachtig signaal dat er nu een geactualiseerde strategie voor een circulair Zuid-Holland ligt. Voor de komende jaren is uitgestippeld hoe zij de verschillende doelen gaan halen: of het nou gaat om het beter omgaan met schaarse grondstoffen, het terugdringen van afval of het stimuleren van innovatieve oplossingen. Ook wordt er expliciet werk gemaakt van het betrekken van de bijna vier miljoen inwoners van de provincie. Dat vind ik erg belangrijk, zeker bij zo’n grote transitie waarbij wij allemaal een belangrijke rol spelen: inwoners, het bedrijfsleven én de overheid.”

Ben je benieuwd naar de strategie? Klik dan hier.

Delen:

Gerelateerde activiteiten

Hollands wol

In gesprek met het Hollands Wol Collectief 2021

carlos-muza-hpjSkU2UYSU-unsplash

In gesprek over monitoring met Aldert Hanemaaijer

DZB

Circulaire hout hub in Leiden

Deze website maakt gebruik van cookies

Vind initiatieven of zoek in ons netwerk.