Wat voor invloed hebben de 1 miljoen woningen die gepland staan gebouwd te worden op het milieu en het CO2 budget van de Nederlandse bouw?
De woningbouwopgave is groot: het nieuwe kabinet wil toewerken naar 100.000 nieuwe woningen per jaar tot en met 2030. Tegelijkertijd staan we voor grote duurzaamheidsopgaven, onder meer op het gebied van klimaat en circulaire economie. Omdat het realiseren van deze nieuwe woningen leidt tot CO2-uitstoot en milieu-impact en een flinke materiaalvraag heeft, ontstaat de vraag hoe deze woningbouw plaats kan vinden binnen de randvoorwaarden van deze duurzaamheidsopgaven.
Copper8, Metabolic en NIBE, die dit programma hebben ontwikkeld, doen daarom samen een verkenning naar de materiaalvraag, CO2-uitstoot en milieu-impact van de geplande woningbouwproductie. Daarbij wordt de huidige bouwopgave het uitgangspunt, specificeren we die naar de verschillende woningtypes en combineren we deze met verwachtingen van het materiaalverbruik, de CO2-impact en de milieu-impact van de productie en bouw hiervan.
In deze presentatie worden de eerste resultaten van deze studie gedeeld en wordt direct een doorkijk gegeven naar de toekomst. Welke scenario’s gaan we verkennen om dit probleem op te lossen?
Over Sybren Bosch: Sybren is mede-ondernemer bij Copper8 en initiatiefnemer van deze verkenning naar de materiaalvraag en milieu-impact van de woningbouw. Hij is daarnaast onder meer betrokken bij de ontwikkeling van Het Nieuwe Normaal op het gebied van circulair bouwen en de City Deal Circulair & Conceptueel Bouwen.
Over Nico Schouten: Nico is de team lead van het team binnen Metabolic wat zich bezig houdt met de ecologische impact van de gebouwde omgeving. Dit team is gespecialiseerd in het in kaart brengen van grondstoffen die de gebouwde omgeving in- en uitstromen met bijbehorende ingebedde impacts.
Over Laureen van Munster: Laureen werkt bij NIBE aan het kwantiatief vaststellen van de milieu impact en circulariteit in de gebouwde omgeving. Samen met haar collegas en haar klanten zet zij zich in om bij te dragen aan de verdere (snelle) verduurzaming van de bouw en de industrie.