Gemeente Alphen aan den Rijn over ondersteuning bedrijven voor duurzame toekomst

image001

Johan van Veen is accountmanager bedrijven bij gemeente Alphen aan den Rijn. Zijn rol is om midden- en kleinbedrijven (mkb) te ondersteunen bij de verduurzamingsslag die op verschillende terreinen gemaakt moet worden. Van de energietransitie tot vergroenen en circulariteit. “Zet de ondernemer centraal in de zoektocht naar een toekomstbestendige samenleving.”

Waar ligt de focus bij het ondersteunen van het MKB?

“Alphen a/d Rijn is een echte ‘maakgemeente’. Zo zijn er veel bouw- en metaalbedrijven, boomkwekers , agrarische en technische bedrijven. Ze maken tastbare producten. Dat is mooi, want er zijn mensen nodig om die producten te fabriceren. Dat creëert werkgelegenheid en ook een diverse, sterke lokale economie. We willen deze bedrijven meenemen naar een duurzame economie, zodat we in de toekomst deze bedrijven in Alphen aan den Rijn kunnen behouden. We richten ons momenteel bijvoorbeeld op verduurzaming in de boomkwekerij De Greenport Boskoop door kwekers te helpen bij circulair ondernemen. Verder hebben we   groen licht voor de  mkb-deal Metaal die circulariteit in de metaalsector zal stimuleren. Deze aanvraag hebben we samen met gemeente Waddinxveen en Nieuwkoop, Koninklijke Metaalunie en EDBA gedaan. Daarnaast zetten we ook in op het verduurzamen van bedrijventerreinen en het vergroten van de organisatiegraad op die terreinen.”

Hoe leg je contact met midden- en kleinbedrijven?

“We hebben een circulair ondernemersloket genaamd Blik Vooruit. Dit loket is gericht op alle ondernemers die vragen hebben over circulariteit. We zijn ook bezig met een loket voor vragen over de energietransitie. Verder leggen we ook actief contact door langs te gaan, te bellen of via het netwerk.. Face-to-face werkt over het algemeen beter. We hebben als gemeente samen met anderen diverse bijeenkomsten georganiseerd over duurzaam- en circulair ondernemen. Dan gooi je als het ware een steen in de vijver. Zo zijn meerdere ondernemers in onze gemeente gestart met circulair ondernemen. Bijvoorbeeld Waardewenders. Zij gebruiken vezels uit bermgras en maken daar o.a. papier en karton van.”

Wat loopt stroef?

“In een ideale wereld gebeuren de ontwikkelingen sneller en gaan er meer ondernemers direct mee aan de slag. Dit heeft  ook met wet- en regelgeving te maken. Er zijn momenteel regels die als een rem werken, zoals de afvalwetgeving die niet gericht is op hergebruik. Ook de marktvraag naar circulaire producten moet groeien waardoor de verdienmodellen beter worden. Als het gaat om de energietransitie: netcongestie is ook een spelbreker voor bedrijven bij het elektrificeren van hun bedrijfsprocessen en wagenpark.”  

Wat loopt goed?

“Ik ben trots op de bedrijven in Alphen aan den Rijn die de weg naar circulariteit hebben gevonden en hun footprint willen verkleinen. Sowieso op alle hardwerkende ondernemers in de gemeente, zij hebben veel uitdagingen op  verschillende gebieden die we niet moeten onderschatten. Ik ben ook heel blij met de samenwerkingen die we tot stand hebben gebracht. Alleen samen kunnen we die stappen naar voren zetten. Met de uitreiking van de Groene Pluim willen we duurzame ondernemers extra in de schijnwerpers zetten.”

Wat is de volgende stap?

“Op het gebied van de energietransitie gaan we met een aantal bedrijventerreinen aan de slag. De mkb-deal Metaal is natuurlijk ook een mooie stap voor meer circulaire metaalbedrijven. Het is belangrijk dat uiteindelijk alle ondernemers hun processen verduurzamen en  bewegen richting een circulaire economie. Ook willen we groen, biodiversiteit en klimaat meer op de kaart zetten bij bedrijven.’’

Heb je een tip voor andere gemeenten?

“Luister goed naar waar ondernemers behoefte aan hebben. Zoek de samenwerking met andere partijen en wees hierin een actieve partner. “Start projecten en wacht niet af tot er iets gebeurt. De transitie gaat nog jaren durenen zoveel tijd hebben we niet. Zet de ondernemer centraal!” 

Gerelateerd

GreenDeal

Gemeente Nissewaard over circulaire bedrijventerreinen

Op foto: oud-ambassadeur Helga van Leur ondertekent namens de gemeente Nissewaard de Green Deal.
002_MPF5909-©Maaike-Petri-Fotografie

Rondetafel regioversnellers 2021: ondernemers, ga aan de slag!

Eefke-Schramade

Transitiemanager Eefke Schramade: “Gaaf dat we een beweging met impact aan het creëren zijn”

Vind initiatieven of zoek in ons netwerk.

Deze website maakt gebruik van cookies