In gesprek met Boyd Bartels over circulaire bedrijventerreinen 2022

Nederland, Den Haag, 2 juli 2017
Luchtfoto's Den Haag
foto: Gerhard van Roon

Op maandag 21 november vindt het evenement ‘Circulaire kansen op bedrijventerreinen’ plaats. In de deelsessie ‘van papier naar praktijk’ leer je meer over de ervaringen van Boyd op het bedrijventerrein Halfweg-Molenwatering in Nissewaard. Ben je benieuwd? Schrijf je dan in via deze link.

Hoe zorgt de provincie Zuid-Holland voor meer circulariteit op bedrijventerreinen? Boyd Bartels is zelfstandig ondernemer en is sinds 2010 actief als parkmanager op bedrijventerrein Halfweg-Molenwatering. Daarnaast levert hij advies in mobiliteitsmanagement en is hij één van de vier ambassadeurs bedrijventerreinen voor de provincie Zuid-Holland: “Door ontmoetingen te faciliteren en bedrijven te inspireren met goede voorbeelden, ontstaan samenwerkingen. En niets is meer circulair, dan als we allemaal samenwerken.”

Wat betekent circulariteit op bedrijventerreinen voor jou?

“Het circulair maken van bedrijventerreinen is het zo goed mogelijk gebruik maken van alle beschikbare middelen. Dat zijn grondstoffen, bedrijfsmiddelen, ruimtes, maar ook medewerkers. Als je bijvoorbeeld kijkt naar het bedrijventerrein Halfweg-Molenwatering in Spijkenisse. Hier zijn 18 bedrijven actief in de auto-industrie. Al deze bedrijven hebben een autoambulance. Vanuit circulair oogpunt zou je zeggen dat één bedrijventerrein geen 18 autoambulances nodig heeft. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de heftrucks.”

Hoe probeer je dat vanuit jouw rol te stimuleren?

“Op het bedrijventerrein Halfweg-Molenwatering ben ik actief als parkmanager. Het is vooral belangrijk dat je contact houdt met de mensen en bedrijven, zodat je weet wat er speelt op zo’n terrein. Wekelijks worden er bijvoorbeeld bergen aan houten pallets met machines en auto-onderdelen afgeleverd. Op dit terrein zijn deze pallets afval. Maar even verderop in Spijkenisse is een kistenfabriek gevestigd. Zij halen die pallets met plezier uit elkaar om er nieuwe kisten van te bouwen. Het antwoord ligt soms pal onder je, maar soms moet je even bukken.”

Hoe ondersteunt de provincie daarbij?

“De provincie werkt aan een aantal grote opgaves, waaronder de energietransitie, circulariteit en de mobiliteitstransitie. De grootste resultaten zijn te behalen waar de meeste factoren samenkomen – dat is op bedrijventerreinen. De provincie ondersteunt de organisatie van deze transities om een versnelling te maken naar een circulaire economie. Ze leveren kennis of faciliteren kennis door dit in te kopen. Wanneer bedrijven op circulair niveau investeringen moeten doen, wil de provincie hierin ondersteunen en zelfs financieel bijdragen. Daarom staat de subsidie verduurzaming bedrijventerreinen uit.”

Hoe werkt dat in de praktijk?

“Voorbeeld: het bedrijventerrein Halfweg-Molenwatering heeft samen met de gemeente Nissewaard besloten dat ze stappen wil zetten op het gebied van duurzaamheid. Er is een plan gemaakt om resultaten te behalen op het gebied van mobiliteit, de energietransitie en circulariteit. In een van de bijeenkomsten over circulariteit kwam ter sprake dat elke ondernemer op het bedrijventerrein per jaar gemiddeld €25.000 aan materiaal weggooit. Dat bleek uit een doorrekening van Circulair.Biz, dat onderzoek deed naar afvalstromen op 15 bedrijventerreinen. Dat maakt zaken concreet en zet ondernemers aan het denken om te kijken naar hun eigen bedrijfsprocessen en afvalstromen.”

Wat gaat daarin goed en wat minder?

“Circulariteit is op dit moment nog een vrij academische tak van sport. Modellen en ideeën zijn nog vooral gebaseerd op theorie. Daarbij levert circulariteit op dit moment nog niet direct geld op. Het is mogelijk om partijen enthousiast te krijgen voor laagdrempelige activiteiten, zoals het voorbeeld van de pallets en de kistenfabriek. Maar zodra de processen iets ingewikkelder worden, zijn er veel rekenslagen nodig om uit te rekenen of bepaalde circulaire activiteiten wel lucratief zijn. Misschien moeten we af van die reken- en businessmodellen en uitgaan van een ‘waarde model’. Echter, mensen anders te laten denken over iets dat al jaren gemeen goed is, is lastig. Daar moeten we vanuit een circulair oogpunt nog behoorlijk wat winst behalen.”

Hoe zie je de toekomst van circulariteit op bedrijventerreinen?

“Toen de ideeën over de circulaire economie werden geïntroduceerd, prikkelde het eigenlijk niemand. Tegenwoordig zien steeds meer partijen afval als een grondstof. Het perspectief op circulariteit verandert langzaam mee. Ik verwacht dat er meer toepassingen komen voor stromen die voorheen als afval beschouwd werden, dankzij bijvoorbeeld innovatieve startups. In de toekomst denk ik dat er veel efficiënter wordt omgegaan met grondstoffen en dat de kringloop nagenoeg zal sluiten. Maar dat gaat wel nog even duren.”

21 november is een evenement. Jij bent een van de sprekers. Waarom mogen mensen dit event volgens jou niet missen?

“Hoe concreter, hoe beter. Wij gaan vertellen hoe de organisatiegraad op bedrijventerrein Halfweg-Molenwatering is geregeld, waardoor het beter mogelijk is om circulaire oplossingen te vinden en toe te passen. Bij de meest recente bijeenkomst over circulaire economie zaten we in een vol huis met een 30-tal ondernemers. Dat is mooi om mee te maken, maar vooral goed om te zien dat het onderwerp leeft op bedrijventerreinen.”

Gerelateerd

Eefke en Anouk

Zuid-Holland wil energietransitie circulair maken

OBBOTEC

Plastic 100% hoogwaardig recyclen

9667

In het zonnetje: Björn en Laura van Dutch Cups 

Vind initiatieven of zoek in ons netwerk.

Deze website maakt gebruik van cookies