In gesprek met het Hollands Wol Collectief 2021

Hollands wol

Een groep lokale ondernemers slaat de handen ineen om te voorkomen dat duizenden kilo’s schapenwol de verbrandingsoven in gaan. Zij maken er onder meer producten voor isolatie of luchtzuivering van. De samenwerking – het Hollands Wol Collectief – is het resultaat van de hackathon die de provincie Zuid-Holland en BlueCity eerder dit jaar organiseerden.

In Nederland worden schapen ingezet voor vlees- en zuivelproductie en begrazing. De schapen leveren 1,5 miljoen kilo wol per jaar, waarvan 95% niet wordt gebruikt. En dat is zonde, want wol kan op verschillende manieren worden toegepast. Tegelijkertijd worden grondstoffen steeds schaarser en is er een groeiende vraag naar biobased bouwmaterialen vanwege klimaat-, energie en circulaire opgaven. Zo wil ook de provincie Zuid-Holland in 2050 volledig circulair zijn. Daarom organiseerde de provincie samen met BlueCity in Rotterdam een hackathon, waarbij ondernemers op zoek zijn gegaan naar nieuwe toepassingen voor wol.

Ondernemers die meededen aan de hackathon bundelen nu hun krachten in het Hollands Wol Collectief. Dit collectief koopt wol op, zorgt voor een eerlijkere prijs voor schapenhouders en verkoopt het door aan de ondernemers die aangesloten zijn en er producten van maken. Denk aan producten voor luchtzuivering of isolatie, designproducten van vilt, een bodemverbeteraar of biobased materiaal voor groendaken. 

,,Alle kennis die er is kunnen we nu optimaal benutten en er is vanuit het hele land enorm veel belangstelling om aan te haken. 75 schapenhouders hebben hun wol aangeboden. We zijn in gesprek met inzamelpunten, andere initiatieven willen samenwerken. Het is zo gaaf. Je ziet dat alleen het oprichten van dit collectief al zoveel teweeg heeft gebracht. Met elkaar willen we de hele wolstapel in Nederland weer een bestemming geven.’’

Het Hollands Wol Collectief wil vanaf het najaar van 2021 de eerste 5000 kilo Rotterdamse Rotterdamse wol laten verwerken door een aantal van de aangesloten ondernemers: de i-did Factory, The Knitwit Stable, Natalie Wool, Nest architect voor de dieren en CircuWall.

Kijk voor meer informatie op www.hollandswolcollectief.nl of mail naar info@hollandswolcollectief.nl.

Gerelateerd

Katwijk, 27-09-2021
#eenthuisvooriedereen, startblock woning,, lisdodde woning, bouwkeet provincie Zuid-Holland
FOTO MARTIJN BEEKMAN

In gesprek met innovators uit de regio: Edwin Schenk van StartBlock

carlos-muza-hpjSkU2UYSU-unsplash

In gesprek over monitoring met Aldert Hanemaaijer

Eefke en Anouk

Zuid-Holland wil energietransitie circulair maken

Deze website maakt gebruik van cookies

Lees meer

Vind initiatieven of zoek in ons netwerk.