In het zonnetje: Björn en Laura van Dutch Cups 

9667

Al bijna 28 jaar produceert Dutch Cups in Nederland herbruikbare bekers. De laatste jaren wint herbruikbaar steeds meer terrein. Dit komt naar verwachting in een flinke stroomversnelling als wetgeving volgend jaar verandert. Wat betekent dit voor het Dutch Cups? En welke tips hebben accountmanagers Laura Klaver en Björn Benjamins voor bedrijven en organisaties die overgaan op herbruikbare bekers?  

“Warmondse Kaagweek, Koningsdag in Leiden, Parkkunst in Alphen aan de Rijn, studentenvereniging SSR, De Doelen in Rotterdam, TU Delft…” Laura Klaver, als accountmanager verantwoordelijk voor de verhuur van herbruikbare bekers, heeft een lange lijst van plekken waar je de kunststofbekers van Dutch Cups al kunt tegenkomen. En dat worden er waarschijnlijk alleen maar meer. Herbruikbare bekers en voedselverpakkingen worden steeds meer de norm. Zo moet er sinds 1 juli een herbruikbaar alternatief voor de to-go bekers aangeboden worden. Vanaf 1 januari 2024 is het ook voor alle binnen locaties, denk aan kantoren, sportkantines en evenementenlocaties, wettelijk verplicht om gebruik te maken van herbruikbare bekers.   

Afvalvermindering 

Afscheid nemen van wegwerpbekers betekent fors minder afval. “Laatst liep ik na een voetbalwedstrijd door het vak van de harde kern waar 2500 man had gestaan,” vertelt accountmanager Björn Benjamins enthousiast. “Er stonden maar drie bekertjes op de grond. Dat is natuurlijk helemaal niks in vergelijking met alle rotzooi die eerder bleef liggen. Toen moest je er met bezems door heen, nu loop je met een paar man door het stadion en ben je zo klaar.”   

Verandering 

De overstap van weggooiproduct naar herbruikbaar betekent op meerdere vlakken een flinke verandering voor bedrijven en organisaties. Er moeten bekers aangeschaft worden en er moet een plan komen hoe de bekers worden gereinigd. Is er plek binnen de bestaande keuken? Moet er een extra spoelstraat komen? Of worden de bekers ingezameld om naar een extern spoelbedrijf te gaan? 

Björn spreekt veel mensen bij bedrijven die weliswaar bezig zijn met de overstap naar herbruikbaar, maar ook vaak nog afwachtend zijn. “Iedereen wil eigenlijk bij elkaar afkijken. Maar als er niemand begint dan is er ook niemand om bij af te kijken.” Hij verwacht dat veel bedrijven pas aan het einde van het jaar een beslissing gaan nemen. “Terwijl ze beter nu al een pilot hadden kunnen gaan draaien of kunnen gaan testen.”  

Naast het logistieke proces goed op zetten is gedragsverandering ook heel belangrijk, zo merken ze bij Dutch Cups. De beker moet namelijk wel geretourneerd worden om hergebruikt te kunnen worden. Statiegeld heffen kan daarbij helpen, aldus Björn: “Nu heb je eigenlijk nog die euro nodig om ervoor te zorgen dat die bekers terugkomen naar de bar. Je hoopt natuurlijk dat het straks normaal is dat iedereen netjes weer zijn bekertje terugbrengt. Tot die tijd heb je een systeem nodig om ervoor te zorgen dat die beker terugkomt en zo vaak mogelijk hergebruikt kan worden.” 

Hoe dit voor grote evenementen in de praktijk kan werken, denk bijvoorbeeld aan Koningsdag, illustreert Laura met een voorbeeld: “In de APV van de gemeente Leiden is vastgelegd dat iedereen die gebruik wil maken van een buitenbar tijdens stadsbrede evenementen verplicht is om gebruik te maken van herbruikbare bekers. Iedereen werkt met dezelfde bekers waarvoor een euro statiegeld gevraagd wordt. Je koopt een drankje bij bar A, loopt door de stad en levert hem weer in bij bar B, waar je je statiegeld weer terugkrijgt. Je ziet dat het gebruik van herbruikbare bekers daar echt al ingeburgerd is.”  

Netwerk herbruikbare bekers en maaltijdverpakkingen 

Het was via diezelfde gemeente Leiden dat Dutch Cups terecht kwam bij het Vernieuwersnetwerk Herbruikbare bekers en maaltijdverpakkingen. Binnen dit netwerk, opgericht door de provincie Zuid-Holland, wordt kennis gedeeld over de overstap naar herbruikbare verpakkingen. En dat kan tot nuttige contacten en inzichten leiden. Björn: “Op een netwerkbijeenkomst van het vernieuwersnetwerk raakten we in gesprek met adviseurs van de gemeente Hoeksche Waard. Die gemeente bleek heel veel met één cateringbedrijf te werken.” Het contact met dit bedrijf was dankzij de introductie snel gelegd. “Deze cateraar heeft een aantal keer bekers bij ons gehuurd en hij heeft nu zijn eigen herbruikbare beker die hij kan gebruiken op alle evenementen. Ook heeft hij een eigen spoelstraat aangeschaft. Omdat hij daarin best wel voorop loopt komen er ook weer andere mensen naar hem toe. Dat is mooi om te zien.”  

Dat laatste is een belangrijk onderdeel van de overstap naar herbruikbaar. “Iedere ochtend worden er alleen al 5 miljoen koffiebekertjes weggegooid. We zijn de reinigingscapaciteit wel aan het vergroten, maar het reinigen wordt niet onze hoofdtaak. We blijven primair een producent van bekers.” Laura vult aan: “We zijn daarom aan het kijken naar samenwerkingen in de regio. Dat we bijvoorbeeld in Zuid-Holland een beker kunnen aanbieden die ook lokaal kan worden gereinigd. Zo voorkomen we die constante logistieke stroom naar Lelystad.” 

Recycling 

Als een herbruikbare beker beschadigd raakt dan wordt hij op dit moment in Lelystad door de shredder gehaald, waar vervolgens kunststofproducten zoals draagtrays en plantenbakken van kunnen worden gemaakt. Björn: “Momenteel mogen er nog geen nieuwe bekers van gemaakt worden omdat de regelgeving vanuit Europa nog niet rond is. Maar het kan zeker, we hebben het laatst getest met bekers voor een voetbalwedstrijd tussen Duitsland en Argentinië die we niet meer konden gebruiken. Daar hebben we nieuwe bekers van gemaakt, we mogen ze alleen nog niet verkopen.” 

De hoop is dat over ongeveer twee jaar de wet- en regelgeving die deze vorm van recycling in de weg staat is aangepast. Dat zou weer een mooie stap zijn naar een circulaire samenleving. Laura: “Dan kunnen we echt die closed loop aanbieden. Wij weten waar de beker wordt gemaakt, waar hij wordt gebruikt, we weten hoe hij wordt schoongemaakt, en als de beker niet meer goed is dan kunnen we er een nieuwe beker van maken. Daar ligt voor ons wel een hele grote wens.”   

Gerelateerd

Portret Madelon Knop 013 - 20240115 - Sietsema Productions

Kennisplatform Groene Hart Werkt! pompt circulariteit door de aderen

Leonie van der Steen

In gesprek met innovators uit de regio 2022: Leonie van der Steen van Squarwise

ZOUT april 2023 -109- Mcklin Fotografie

Gedrag veranderen met de juiste communicatie

Vind initiatieven of zoek in ons netwerk.

Deze website maakt gebruik van cookies