Al 35 jaar importeert Victor Franke samen met compagnon Frits van Druten verf- en behangproducten uit heel Europa. Een aantal jaar geleden lanceerden ze daarnaast Ekotex, een bedrijf dat zich richt op dezelfde producten, maar dan met de focus op duurzaamheid en circulariteit. Tegen welke hobbels loopt hij aan met deze nieuwe producten in een traditionele markt? En wat heb je als circulair ondernemer nodig om te groeien?
“Wil ik nou de laatste jaren van mijn werkende leven zo doorgaan als het ging? Ik vond het te makkelijk. Een jaar of acht geleden werd duurzaamheid voor ons steeds belangrijker. Dat hebben we vertaald naar een circulaire en duurzame productportfolio. Met Ekotex kijken we niet naar welke producten het beste aanslaan, maar naar duurzame en gezonde producten, die kunnen worden hergebruikt. Ook zijn we ingehaakt op de vraag naar biobased producten, oftewel producten gemaakt van hernieuwbare grondstoffen.“
Een traditionele markt
Hoewel er een duidelijke vraag is naar duurzame wandafwerking, is het tegelijk ook een grotendeels traditionele markt, waarin nog niet altijd rekening wordt gehouden met innovatieve producten. Voorbeelden heeft Victor genoeg. “De producten die wij leveren moeten aan allerlei bouweisen voldoen, zoals BREEAM. De BREEAM norm loopt niet altijd synchroon met duurzame producten. Aan de ene kant wordt er door een architect gekozen voor één van onze producten met een cradle to cradle certificaat. Maar als het om één of andere reden niet aan BREEAM voldoet, kan het toch niet worden toegepast. Met deze tegenstellingen heb je eigenlijk dagelijks te maken en dat is lastig. “
Hoewel duurzaamheid ook in de bouwwereld belangrijker wordt, zijn prijs en snelheid vaak nog steeds leidend. Dit zorgt nogal eens voor frictie.
Victor: “We hebben bijvoorbeeld een ecologische lijm, die volledig uit biobased grondstoffen bestaat. Lijm bederft als je er geen conserveringsmiddelen aan toevoegt. Wij willen die conserveringsmiddelen weglaten, dus leveren wij het als een droog product. Maar dan moet het wel eerst gemengd worden met water en dat is weer een extra handeling. Er zijn ondernemers die zich ook heel duidelijk inzetten voor duurzaam schilder- behang- en stukadoorswerk. Maar er zijn ook een aantal die toch moeten voldoen aan de doelstelling van de aannemer, die een scherpe prijs wil. Dat zijn grote hobbels die je tegenkomt. “
Om impact te maken, is schaalvergroting belangrijk. “In de verfwereld zijn wij één van de weinigen die zich echt op duurzaamheid richten. Om de markt in beweging te krijgen zouden we eigenlijk de marktleiders mee moeten hebben. Dan heb je kans dat de traditionele doelgroep ook volgt zoals de professionele schilder, behanger, stukadoor… Dat is nu soms nog wel eens vechten.”
Circulariteit begint wel een grotere rol te spelen merkt Victor: “Er komt steeds meer vraag naar biobased producten en dat is een goede ontwikkeling. Ook zijn er steeds meer evenementen waar duurzaamheid en circulariteit steeds belangrijker wordt. Hierdoor kom je vaker in contact met partijen die nog zoekende zijn en open staan voor nieuwe ontwikkelingen. Architecten zijn makkelijker benaderbaar omdat zij ook op de hoogte willen blijven van de laatste ontwikkelingen.”
Connecties
Ondernemen doe je nooit alleen. Voor Victor zijn de verschillende netwerken voor circulaire ondernemers heel belangrijk, zoals het door de provincie Zuid-Holland ondersteunde Cirkelstad en het Netwerk Biobased Bouwen. “Je leert gelijkgestemde bedrijven kennen en je raakt in gesprek. Je ontmoet veel mensen tijdens netwerkbijeenkomsten, uit een heel andere hoek soms, die toch met dezelfde dingen bezig zijn. Dan ontstaan er samenwerkingen.”
Tijdens één zo’n netwerkbijeenkomst hoorde hij over de verbouwplannen van de provincie Zuid-Holland voor het provinciehuis. Het contact met de architect was snel gelegd en die bleek erg gecharmeerd te zijn van de circulaire producten van Ekotex. “Het schildersbedrijf dat het ging uitvoeren, bleek al een vaste relatie van ons. Zo kwam alles bij elkaar en was het cirkeltje rond. Uiteindelijk hebben we advies gegeven en zijn onze verf en behang gebruikt voor de renovatie van het provinciehuis. Een leuke opdracht en mooie exposure!”