Interview: de circulaire ambities, plannen en doelstellingen van Zuid-Hollandse gemeenten anno 2022

alexander-grey-tn57JI3CewI-unsplash

De aandacht voor de circulaire transitie groeit bij gemeenten in Zuid-Holland. Dit blijkt uit de scan die we vanuit de provincie hebben gedaan op alle coalitieakkoorden van 2018 en 2022, de duurzaamheidsprogramma’s, de economische agenda’s, de grondstoffenplannen en de omgevingsvisies van de Zuid-Hollandse gemeenten. Zo werd in 2022 in 79% van de gemeentelijke coalitieakkoorden aandacht geschonken aan circulair, ten opzichte van 65% in 2018. In de beleidsdocumenten komen 4 thema’s het vaakste terug: Afval, Bouw, Bedrijventerreinen en Inkoop & Aanbesteding. Het document vind je hier.

Felix Punte, tot voor kort trainee bij de provincie Zuid- Holland, is in alle gemeentelijke beleidsdocumenten gedoken. We vroegen hem wat het meeste opviel tijdens de analyse en wat hij mee wil geven aan gemeenten.

Wat viel op uit de analyse?

Wat me opviel is het verschil tussen gemeenten: je ziet bij een aantal gemeenten dat circulair integraal wordt meegenomen in het hele document, zoals bijvoorbeeld in de duurzaamheidsagenda van Alphen aan den Rijn en in de omgevingsvisie van Rotterdam. Bij veel gemeenten wordt circulair in een apart, kleiner stuk genoemd. Er is denk ik grote winst te halen in het zien van circulair als overkoepelend, integraal thema, in plaats van een afgebakend onderwerp.

Wat ook opviel waren de 4 onderwerpen die (bijna) overal terugkomen: Afval, Inkoop, Bouw en Bedrijventerreinen. Er lijkt dus eensgezindheid te zijn in welke onderwerpen kansrijk zijn om als gemeente (samen met andere gemeenten) mee aan de slag te gaan.

Bij het onderwerp ‘Afval’ viel me op dat veel gemeenten doelstellingen hebben om afval te verminderen, terwijl bijna geen gemeente uitschrijft hoe ze voor afval vermindering gaan zorgen. Er is veel kennis over verschillende scheidingssystemen, maar het gaat nog weinig over het voorkomen van afval aan de voorkant van de keten.

Wat zou je mee willen geven?

De tip die ik zou willen meegeven is om circulair integraal in de organisatie te beleggen. Waarbij een team nadenkt wat circulair voor de hele gemeente betekent, in plaats van dat het een klein onderdeel is van team duurzaamheid. De circulaire transitie gaat immers om een systeem verandering en dat vraagt om een integrale inbedding in zowel beleid als organisatie.

Hoe kan je het rapport benutten?

Op verschillende manieren:

  • Zoek met steekwoorden op waar je zelf mee bezig bent om te kijken welke gemeenten hier ook mee aan de slag zijn en vraag de desbetreffende contactpersonen op bij Justine: jip.amelung@pzh.nl
  • Kijk waar je buurgemeenten mee aan de slag zijn. Onderwerpen als circulaire hubs kunnen goed in regionaal verband worden opgepakt: welke ambities hebben jouw buren?
  • Tot slot kan je het document gebruiken als inspiratie en voorbeeld als je zelf aan de slag gaat met circulair: welke doelstellingen zijn gesteld? Wat doen gemeenten om invulling te geven aan circulaire ambities?

Gerelateerd

Nederland, Den Haag, 2 juli 2017
Luchtfoto's Den Haag
foto: Gerhard van Roon

In gesprek met Boyd Bartels over circulaire bedrijventerreinen 2022

OBBOTEC

Plastic 100% hoogwaardig recyclen

Koen K

Koplopers in transitie: leven en werken binnen draagkracht

Deze website maakt gebruik van cookies

Lees meer

Vind initiatieven of zoek in ons netwerk.