Hein Laakes is directeur van Stichting Stunt. Van origine een re-integratiebureau in Delft, maar inmiddels veel meer dan dat: “Wij ondersteunen mensen in hun zoektocht naar geluk. Het liefst met een mooie betaalde aanstelling. Maar als dat niet mogelijk is, kijken we hoe we dit voor elkaar kunnen krijgen zonder betaalde baan. Zodat mensen zich in ieder geval van waarde voelen.”
Kun je iets vertellen over Stichting Stunt?
“Bij onze stichting is mensontwikkeling de basis. Een vertrouwde omgeving met een fijne sfeer is belangrijk, maar vooral dat mensen iets gaan doen waar ze affiniteit mee hebben. Daarom hebben we met Stichting Stunt een breed palet aan activiteiten opgezet. Bestaande uit acht leer/werk-bedrijven. Dit varieert van werkplaatsen voor houtbewerking en fietsreparaties, tot een voltallig naaiatelier. De rode lijn is dat we bijna overal met restmaterialen werken. In het begin werkten we vooral met mensen met een bijstandsuitkering. Tegenwoordig zien we dat ook jongeren met de praktijk aan de slag willen. Maar denk ook aan vrijwilligers die graag willen bijdragen of naast hun kantoorbaan met hun handen willen werken. Dat is mooi om te zien, iedereen is welkom.”
Jullie hebben samenwerkingen met IKEA en Nike, hoe komen die tot stand?
“We werken al ruim 12 jaar met restmaterialen. Hierdoor liepen we met bepaalde werkzaamheden voorop in de markt en waren we dus best zichtbaar. Een aantal jaar geleden stonden we met een lokaal ontwerpbureau op de Dutch Design Week in Eindhoven. Daar raakten we in gesprek met een vertegenwoordiger van een gerenommeerd ontwerpbureau, Gielissen. Die bleken wel oren naar ons product te hebben. We zorgden ervoor dat bedrijven hun reststromen opnieuw kunnen toepassen in nieuwe producten. Gielissen had Nike als klant. Zodoende zijn we in contact gekomen met Nike. Wat betreft IKEA, daar was een ingang omdat we toevallig een collega hebben die voorheen bij IKEA werkte.”
Op welke manier is Stunt duurzaam bezig?
“We varen met elektrische sloepen door Delft. Je hebt hier veel techbedrijven. En een van die bedrijven helpt ons om het aandrijfsysteem van onze boten efficiënter te maken. Ons pand ligt bezaaid met zonnepanelen. Hier wordt een groot deel van ons stroomverbruik door opgewekt. Van binnen is het pand ingericht door meubels en materialen gemaakt van reststromen van lokale ondernemers.”
Waar ben je trots op?
“Ik ben trots op hoe wij mensen weer in beweging krijgen. Trots op wat we met Stunt neerzetten. Als het gaat om het stukje circulair, ben ik trots op dat we een heel mooi team van mensen hebben, waarmee wel een goed product op de markt zetten. Waardoor we klanten als Nike en IKEA binnen kunnen houden. En dat doen we met elkaar.”
Wat kan beter?
“Een heleboel natuurlijk. Een gedeelte van ons budget krijgen we van de gemeente, maar voor het andere deel moeten we onze eigen broek ophouden. Misschien moeten we wat betreft onze prijzen een zakelijke bril opzetten en een hoger bedrag vragen voor ons product. We werden wel eens gekscherend het best bewaarde geheim van Delft genoemd. Dat is natuurlijk niet goed. We zijn bezig om meer zichtbaar te worden naar buiten. Dus laten zien wat we goed doen. Meer commercieel denken.”
Hoe zou de provincie Zuid-Holland daarbij kunnen helpen?
“We vinden zichtbaarheid de grootste uitdaging. We willen laten zien wat we doen. Het uitdragen van projecten die de provincie Zuid-Holland waardevol vindt, zou ons helpen. Een financiële bijdrage is uiteraard ook altijd wenselijk, haha.”
Heb je tips voor gemeenten en bedrijven die circulair aan de slag willen?
“Probeer meer te denken als ondernemer in plaats van als ambtenaar. Een ondernemer denkt op een creatieve manier in mogelijkheden. Er zijn zoveel restmaterialen en dus ook zoveel mogelijkheden. Die mentaliteit is nodig om met restmaterialen aan de slag te gaan wet- en regelgeving werkt bepaalde initiatieven vaak nog tegen. Als we niet met elkaar werken aan hoe dat efficiënter en beter kan, gebeurt er helemaal niks.”
Wil je nog iets kwijt?
“Sinds kort verhuren wij ook onze bedrijfsruimtes en bieden we workshops en rondleidingen aan. Dus komt dat zien!”