Provincie Zuid-Holland is onderweg naar een circulaire economie. Met de Startup in Residence (SiR)-challenge ‘Publieke Circulaire Materiaalstromen’ daagden we innovatieve partijen uit om met nieuwe circulaire toepassingen voor natuurlijke materiaalstromen te komen. De winnaar(s) ontvingen een budget van €25.000 om hun idee uit te werken. Veel reststromen belanden namelijk nog in de verbrandingsovens. Maar door het verwaarden van reststromen tot nieuwe materialen en grondstoffen, kunnen we verspilling tegengaan!
De meest passende ideeën kwamen van start-ups die kansen zagen met natuurlijke reststromen. Kerstbomen, schapenwol en aangespoeld zeewier. Al deze afvalstromen worden tot nu toe grotendeels verbrand. Maar dat hoeft niet meer als het aan het Grondstoffenbos, Hollands Wol Collectief en Zeefier ligt – deelnemers aan de SiR-challenge.
Circulaire kerstbomen
Het Grondstoffenbos maakt kerstbomen circulair door ‘oude’ kerstbomen te verwerken tot bodemverbeteraar. Gemeentes kunnen de producten uit van deze kerstbomen weer gebruiken voor speeltuintjes, plantsoenen en parken. En ook inwoners van Zuid-Holland kunnen deze ‘heilige grond’ bestellen om het bodemleven in hun eigen tuin te verbeteren. In de gemeenten Den Haag, Nissewaard, Leidschendam-Voorburg zijn na deze kerst 15.000 kerstbomen opgehaald. Het Grondstoffenbos is bezig met andere oplossingen voor kerstbomen, zoals biosbased bouw-, plaat- en isolatiemateriaal.
De Wollen Werkplek
Het Hollands Wol Collectief heeft een serie voorbeeldproducten van schapenwol ontwikkeld, zoals de Wollen Werkplek. Ook is één van deze producten op natuurlijke wijze gekleurd met zeewierverf van mede-deelnemer Zeefier. Met dit project heeft het collectief 10.000 kilo Zuid-Hollandse schapenwol getransporteerd, gewassen en verwerkt. De akoestische schermen, desk dividers, meubels en kantooraccessoires zijn terug te vinden in het gerenoveerde provinciehuis.
Zeewier op de muur
Zeefier maakt van het aangespoelde zeewier op de stranden van Hoek van Holland en Veere natuurlijke textielverf. Zeewier is een mooie circulaire grondstof, omdat er geen vers water, vruchtbare grond of pesticiden nodig zijn om het te laten groeien. Daarbij kan het toch wel 30 centimeter per dag groeien. In potentie is het mogelijk om 110 miljoen verf te produceren met het zeewier dat aanspoelt aan de Nederlandse kunstlijn.