Kansen van de wilg als biogrondstof

Om de aanplant en toepassing van de wilg te vergroten, brengen wij vanuit Circulair Zuid-Holland de gehele keten samen. Lees hieronder hoe.
ries-bosch-DbOBhfQqJnY-unsplash

Wilgenhout blijkt veelzijdig: van toepassingen in de grond, weg- en waterbouw tot houtvezels voor bouwmaterialen of als bodemverbeteraar. Deze zogeheten biogrondstof uit de takken van deze ‘oer-hollandse, gebiedseigen boom’ biedt dus veel kansen voor een circulaire economie met regionale ketens. Om de aanplant en toepassing van de wilg te vergroten, brengen wij vanuit Circulair Zuid-Holland de gehele keten samen.

Stimuleren en faciliteren

Op 11 juni kwamen 40 partijen, waaronder agrarische collectieven, verwerkers, productontwikkelaars, waterschappen, gemeenten, provincies en TBO’s, samen om de kansen van de wilg te onderzoeken. De komende maanden gaan zij gezamenlijk aan de slag om scherper te krijgen op welke manier en onder welke condities een nieuwe keten kan ontstaan rondom de wilg. Naast de kansen voor de circulaire economie nemen we ook de kansen mee die de wilg biedt voor natuur en biodiversiteit. We onderzoeken hoe een valuecase eruit kan zien en wat er nodig is om de transitie te versnellen.

Whitepaper

Om alle bestaande kennis te bundelen over de mogelijkheden die de wilg nu al heeft, is het Louis Bolk Instituut gevraagd een whitepaper op te stellen. De whitepaper bundelt alle beschikbare kennis en informatie. Daarnaast hebben ze de mogelijkheden van de extra aanplant van wilg in de stad en op het platteland verkend, en de markt- en verwaardingsmogelijkheden van wilgentenen (de tak van de wilg). Je vindt de whitepaper hier.

Werksymposium wilg 5 november

Op 5 november maken we een volgende stap tijdens het Werksymposium Wilg. Wil jij hierbij zijn? Meld je hier dan alvast aan, dan houden wij jou op de hoogte.

Doorbraakproject Wilgen in business

Naast het netwerk en de whitepaper ondersteunen wij een proefveld bij het Veenweide Innovatie Centrum en het doorbraakproject Wilgen in business. Bij het proefveld wordt groei en opbrengst van wilgenteelt onderzocht bij verschillende waterstanden. De wilg zou namelijk een interessante vorm van grondgebruik kunnen zijn voor het te vernatten veenweidegebied.
In Wilgen in Business, een van de doorbraakprojecten van de subsidieregeling Biobased Bouwen, worden nieuwe ketens gevormd en onderzocht of wilgentenen geschikt zijn om te gebruiken als fundering onder:

– (tijdelijke) woningen in waterrijk gebied;

– lichte (fiets- en wandel)wegen, kabels en riolering;

– erf, tuin en drainage.

Je vindt hier meer informatie over Wilgen in business.

Delen:

Documenten

Externe links

Gerelateerde activiteiten

Rondetafelgesprek wethouders

Rondetafel gemeenten 2021: circulariteit & eilandmentaliteit

Pepik Henneman

Koplopers in transitie: waardevolle perspectieven

robin-quax

In gesprek met innovators uit de regio 2022: Robin Quax van TKI Energy

Vind initiatieven of zoek in ons netwerk.

Deze website maakt gebruik van cookies