Provincie Zuid-Holland maakt ruimte in beleid voor circulariteit

Bekijk hier de nieuwe monitor Circulair Zuid-Holland.
monitor
Datum: 20 maart 2025

De provincie Zuid-Holland zet zich in voor een circulaire samenleving. Maar hoe krijgt dit precies vorm? En wat is er nog nodig? De monitor Circulair Zuid-Holland 2025 toont de huidige status in de provincie en laat zien wat gemeenten en het bedrijfsleven kunnen doen om het verschil te maken.

“De monitor Circulair Zuid-Holland 2025 laat zien dat de noodzaak voor een circulair Zuid-Holland onverminderd groot is. Het doel om de hoeveelheid nieuwgewonnen metalen, mineralen en fossiele grondstoffen in 2030 te halveren, raakt buiten bereik. Het is een complex vraagstuk, waar circulair het antwoord op kan zijn. Hier moeten we als provincie samen met gemeenten en ondernemers werk van gaan maken en mee aan de slag gaan. Maar er is ook positief nieuws: de eerste successen zijn behaald. Stap voor stap bouwen we met elkaar aan een circulair Zuid-Holland!”, aldus Meindert Stolk, gedeputeerde Economie en Innovatie.

Belangrijkste cijfers

De provincie Zuid-Holland neemt in twee derde van de beleidskeuzes circulaire belangen mee. In de helft van alle beleidsmaatregelen speelt het ook daadwerkelijk een rol. Van alle Zuid-Hollandse gemeenten geeft een kleine 80% aan bezig te zijn met circulair. Op subsidiegebied zijn er nog grote uitdagingen: ongeveer 4% van het geld van subsidieregelingen met een link naar circulariteit gaat naar projecten die bijdragen aan een circulaire samenleving. Daarnaast zijn er ten minste 19 Zuid-Hollandse gemeenten die wel willen, maar geen of een te lage capaciteit hebben.

Wat moet er gebeuren?

De overgang naar een circulaire samenleving komt van de grond. Alleen moeten de provincie, gemeenten en bedrijven hun inspanningen verhogen. Denk hierbij aan samen circulair inkopen. Dit geldt voor zowel de provincie als gemeenten. Door samen te werken kom je verder. Het stellen van eisen rondom subsidies kan hierbij ook helpen. Bedrijven moeten op hun beurt de afhankelijkheid van fossiele grondstoffen verlagen. Een circulair businessmodel, zoals het opknappen en verkopen van tweedehands spullen, kan het gebruik van nieuwe materialen verminderen. Hiervoor is een nauwe samenwerking met partners in de keten onmisbaar.

Alle cijfers en feiten bekijken? Bekijk dan hier de monitor Circulair Zuid-Holland 2025.

Delen:

Documenten

Externe links

Gerelateerde activiteiten

9667

In het zonnetje: Björn en Laura van Dutch Cups 

Eefke-Schramade

Transitiemanager Eefke Schramade: “Gaaf dat we een beweging met impact aan het creëren zijn”

Berm

Tweede leven voor bermgras, zeewier en kerstboomnaalden

Vind initiatieven of zoek in ons netwerk.

Deze website maakt gebruik van cookies