De provincie Zuid-Holland zet zich actief in voor een circulaire samenleving. Het repareren van kapotte voorwerpen is daarin een vanzelfsprekend onderdeel. In samenwerking met strategiebureau Elemental en diverse partners is de Reparatiecoalitie opgericht. Een samenwerkingsverband dat onderzoek doet om reparatie op grote schaal toegankelijk te maken.
Direct in actie
Veel reparatie-initiatieven zijn kleinschalig en blijven experimenteel. De Reparatiecoalitie brengt bedrijven, overheden en kennisinstellingen samen om krachten te bundelen en oplossingen in de praktijk te testen. Met inmiddels meer dan 90 betrokken partijen werken we aan een toekomst waarin repareren de norm is.
Wie zijn de partners?
Binnen de Reparatiecoalitie hebben verschillende organisaties een belangrijke rol:
- Provincie Zuid-Holland – Ondersteunt en stimuleert samenwerking tussen gemeenten, bedrijven en kennisinstellingen.
- Decathlon, ANWB, Coolblue, Versuni, Re:first – Kennisdeling over reparatie.
- Stichting Kringloop Gouda – Demonteren en hergebruiken van reserveonderdelen.
- Hogeschool Rotterdam – Onderzoek naar van reparatie belevenis, processen en bedrijfsmodellen.
- Techniek Nederland – Kennispartner en netwerkorganisatie voor reparateurs.
- Gemeente Rotterdam, Platform Groene Hart Werkt! – Ondersteuning in beleid en infrastructuur.
- Jafix, ByeWaste – Ontwikkeling van digitale oplossingen voor reparatiemanagement en logistiek.
- Elemental – Innovatie in circulaire bedrijfsmodellen en projectmanagement.
De eerste mijlpaal: de Reparatiefabriek
In januari 2025 is de Reparatiefabriek gestart, de eerste grote pilot binnen de coalitie. Dit initiatief, opgezet door 14 partners en ondersteund door de RVO, richt zich op de reparatie van consumentenproducten met een lage aanschafprijs. Deze producten worden vanwege de kosten en logistieke uitdagingen nauwelijks gerepareerd. De Reparatiefabriek test een samenwerkingsmodel waarin de consument, reparateur en retailer met elkaar worden verbonden. Het doel is om consumenten ervan te overtuigen dat defecte elektronica niet direct op de vuilnisbelt hoeft te belanden. Tijdens de looptijd van de pilot wordt gemikt op het repareren van 500 producten. Ook wordt schaalbaarheid en financiële haalbaarheid meegenomen.
Om de reparatie verder te stimuleren, zijn er naast de Reparatiefabriek ook verschillende projectinrichtingen:
- Reparatielab: een faciliteit waar onderzoek en wetenschap worden gekoppeld aan de praktijk door middel van kennisuitwisseling en het verbinden van onderzoekers met opdrachtgevers die met reparatie aan de slag willen.
- Gemeentelijk reparatienetwerk: een initiatief om gemeenten te ondersteunen bij het stimuleren en promoten van reparatie, zodat zij kennis, inspiratie en acties kunnen delen zonder individueel het wiel opnieuw uit te vinden.
- Reparatiemarkt: een onderzoek naar de behoefte aan een afzetmarkt voor gerepareerde producten en het verkennen van samenwerkingsmogelijkheden.
- Reparateurs Academie: het ontwikkelen van verkorte opleidingen om zowel mbo-studenten als zij-instromers op te leiden tot reparateurs, met baangarantie.
- Reparatie op School: een project gericht op het enthousiasmeren van middelbare scholieren voor reparatieberoepen en het creëren van bewustwording rondom reparatie.
De rol van de provincie Zuid-Holland
De provincie ziet reparatie als een essentieel onderdeel van de circulaire economie en is betrokken bij de Reparatiecoalitie. Dankzij samenwerking met gemeenten, bedrijven en kennisinstellingen stimuleren we oplossingen die bijdragen aan de verduurzaming van de productketen.
Wil je meer weten of aansluiten? Mail naar circulair@pzh.nl.