Elke maand ontvang je deze ‘Circulaire Update’. Een update om Zuid-Hollandse gemeenten, omgevingsdiensten en waterschappen op de hoogte te brengen van ontwikkelingen en te activeren om circulair aan de slag te gaan. Maar wie maakt deze nieuwsbrief en waar kun je terecht als je als gemeente ondersteuning nodig hebt bij circulariteit? Ontmoet Jessica Broeders, onze transitiemedewerker met de blik naar buiten én aanspreekpunt voor alle decentrale overheden.
Wat heb je hiervoor gedaan?
“Ik heb een achtergrond in media en communicatie. Via Cirkelstad en de City Deal Circulair en Conceptueel Bouwen heb ik de afslag genomen richting circulariteit en de bouwsector. Beiden zijn netwerken waarin de hele keten verenigd is en samen werk maken van de transitie naar circulair bouwen. Denk aan overheden, bouwbedrijven, architecten, slopers, financiers. Ik hield me vooral bezig met community management, het ontsluiten en delen van kennis en partijen aanzetten tot actie. Dit geldt nu overigens nog steeds: zoek je een expert op dit thema, dan kan ik je altijd wel verbinden.”
Wat is jouw nieuwe rol bij de provincie?
“In mijn nieuwe rol kijk ik samen met gemeenten wat ze nodig hebben om aan de slag te gaan met circulariteit. Hierbij betrekken we ook de omgevingsdiensten en bouwen we langzaam uit naar waterschappen. Bij veel gemeenten zien we een tekort aan capaciteit, budget en kennis. Bij kleinere gemeenten is er vaak maar één medewerker die het gehele circulariteitsthema moet trekken – en vaak moeten ze hun tijd delen met een ander thema. Daarom proberen we veel thema’s integraal aan te vliegen. Uit onze ronde bleek dat er vooral behoefte is om samen te werken op bouw, inkoop en aanbesteding, bedrijventerreinen en mkb-ondersteuning, afvalpreventie en ambachtscentra én – die is relatief nieuw – wijk- en bewonersinitiatieven. Samen met grotere gemeenten zijn we aan het pionieren om ingewikkeldere thema’s in de praktijk te brengen, bijvoorbeeld met de inkoop en aanbesteding van groendiensten.”
Waarvoor kunnen Zuid-Hollandse gemeenten bij jou terecht?
“Een heleboel dingen. Van vragen over circulair beleid tot hulp met een aanbesteding. We kunnen sparren over die wethouder die maar niet wil meewerken. Of wanneer de afdeling inkoop het nog te ingewikkeld vindt. Ik denk dat de eerste stap is om überhaupt bij ons aan te kloppen. We willen namelijk graag helpen, maar het is nog niet bij elke gemeente bekend dat we als provincie deze rol vertolken. Inmiddels hebben we het grootste deel gesproken, en deze inzichten vertaald in een concreet aanbod. Op deze pagina vind je onder meer een overzicht van bestaande netwerken en relevante documenten.”
Wat hoop je te bereiken in je werk?
“Heel Zuid-Holland circulair natuurlijk, haha. Maar voor de kortere termijn hoop ik dat iedere ambtenaar in onze provincie weet wat circulariteit is en hoe ze die opgave in hun eigen gemeente kunnen aanpakken. Dat ze gemakkelijk de weg vinden naar de netwerken met expertise. Het is niet aan te raden om alles in je eentje uit te gaan vogelen.”
Welke tip wil jij meegeven aan gemeenten die bezig zijn met circulair?
“In ieder geval om gewoon te beginnen. Kies een circulaire focus, schrijf ambities en verwachtingen op en blijf niet hangen in uitzoekwerk. Je hoeft niet zelf het wiel uit te vinden, dat hebben anderen al voor je gedaan. Als je een project centraal zet, loop je vanzelf tegen vragen en uitdagingen op. Zo kun je aansluiting vinden bij experts en gaat het balletje rollen. Op technisch, inhoudelijk vlak is bijna alle kennis paraat. Waar het vaak stuk loopt is om interne processen op de rit te krijgen. Zorg dat je voldoende aandacht besteed aan het inrichten van de organisatiestructuur, betrokken collega’s en projectpartners, aanhaken van wethouders, verbinding met netwerken met kennis en expertise. Kijk waar de buurgemeenten mee bezig zijn; wellicht is er in geld, FTE en inzichten te delen. Op al deze vlakken ondersteunen we als provincie, vooral in regionale samenwerking. We hebben een aardig overzicht van wat er speelt, dus benader ons gerust.
Daarnaast: de openbare ruimte is volledig van de gemeente, daar kun je een mooie stappen zetten doordat je er altijd zelf op kan sturen. En vormt het een zichtbaar voorbeeld voor zowel collega’s als inwoners. Zo is de gemeente Leiden ook aan de slag gegaan met een monitoringstool, de Leidse Ladder, om circulaire ontwerpprincipes in het denken en doen van alle openbare ruimte collega’s te krijgen. Het wordt er bijna een interne wedstrijd van.”