Tot 2030 moeten er in de provincie Zuid-Holland 250.000 nieuwe woningen worden gebouwd. Daarbij blijven de vernieuwings- en renovatieopgaven zich opstapelen. Hier is veel materiaal voor nodig. De productie hiervan leidt alleen tot een flinke uitstoot van broeikasgassen, terwijl wij die uitstoot juist willen halveren. We hebben meer grondstoffen nodig, maar moeten minder gebruiken. Is Urban Mining hiervoor een oplossing?
Urban Mining is een circulair concept dat zich richt op het terugwinnen en gebruiken van materialen uit bestaande gebouwen en infrastructuren. Dat klinkt mooi, maar hoeveel materialen kunnen daadwerkelijk worden hergebruikt? En voorziet Urban Mining in de prangende vraagbehoefte? Dat en meer hebben Reinout Haisma en Toni Kuhlmann onderzocht in opdracht van de provincie Zuid-Holland. De resultaten zijn te lezen in de verkenning: Urban Mining Scan – provincie Zuid-Holland.
De Urban Mining Scan heeft op basis van geplande nieuwbouw-, sloop- en rennovatieopgaven een prognose gemaakt van de materiaalstromen die nodig zijn en die vrijkomen tot 2030. Hieruit blijkt dat 12% van de vraag naar materialen vrij door sloop. Waar op dit moment slechts een derde daadwerkelijk herbruikbaar is. Wanneer de provincie Zuid-Holland zich meer gaat richten op extra bouwhubs kan er op efficiëntere wijze gebruik gemaakt worden van de Urban Mining potentie in de regio.