Whitepaper kansen van de wilg

Wilgenhout blijkt veelzijdig: van toepassingen in de grond-weg-waterbouw tot houtvezels voor bouwmaterialen, van bodemverbeteraar tot manden. Lees verder:
alfred-kenneally-LBZiGuxxe-8-unsplash
Datum: 3 juli 2024

De waarde van de wilg is groot! De boomsoort ondersteunt meer dan 450 verschillende insectensoorten. Daarnaast houdt de wilg veel CO₂ vast door haar snelle groei. En de boom helpt ook nog eens met het verbeteren van de waterkwaliteit. Al deze kennis komt voort uit de hackathon die de provincie Zuid-Holland begin 2023 organiseerde in samenwerking met Blue City. Hier werd onder meer een verkenning gedaan naar de hoogwaardige toepassingen van wilgentenen. Het hout van de wilgentegen kan namelijk iedere drie jaar gewonnen worden. Wilgenhout blijkt veelzijdig: van toepassingen in de grond-weg-waterbouw tot houtvezels voor bouwmaterialen, van bodemverbeteraar tot manden.

De wilg biedt dus mogelijkheden op economisch, ecologisch en maatschappelijk vlak. Om deze mogelijkheden op een rijtje te zetten heeft de provincie Zuid-Holland het Louis Bolk Instituut gevraagd een whitepaper te ontwikkelen. De whitepaper bundelt bestaande kennis over de wilg, geeft inzicht in de mogelijkheden van de extra aanplant van wilg in de stad en op het platteland, en in de markt- en verwaardingsmogelijkheden van wilgentenen (de tak van de wilg).

Je vindt de whitepaper hieronder bij ‘Documenten’.

Zie jij ook kansen voor de wilg of wil je doorpraten? Neem contact op met Annette Kabel via af.kabel@pzh.nl.

Delen:

Documenten

Externe links

Gerelateerde activiteiten

DZB

Circulaire hout hub in Leiden

Bagger

Van bagger naar hoogwaardige grondstoffen

Eefke en Anouk

Zuid-Holland wil energietransitie circulair maken

Vind initiatieven of zoek in ons netwerk.

Deze website maakt gebruik van cookies