Jaap Buis – Circulair Plastics
In Zuid-Holland werken we toe naar een volledig circulaire samenleving. Een samenleving waar we bestaande grondstoffen en materialen hergebruiken voor nieuwe producten. Een samenleving zonder afval. Maak kennis met ondernemingen die de provincie steunt en die met hun ideeën en innovaties deze samenleving mogelijk maken.
Wat is de CircularBag?
“De CircularBag is een manier om plastic afval te scheiden en hergebruik te stimuleren. Een gesloten keten voor plasticfolie. Het idee is ontstaan vanuit de bloemenbranche. Er wordt namelijk enorm veel plasticfolie gebruikt voor het verpakken van bloemen. Dit plastic afval verzamelen we in de CircularBag. Deze gaan in twee maten: 200 liter en 400 liter. Het is belangrijk dat er alleen plasticfolie van bloemhoezen wordt verzameld, zodat Kras Recycling er op hun beurt weer gerecyclede hoezen van kunnen maken. Dat maakt de cirkel weer rond.”
Wat is jullie doel?
“Om een oplossing te creëren voor plasticafval. Alleen zo verlagen we onze CO₂-voetafdruk. Dat doen we nu nog vooral in de bloemenbranche, maar de mogelijkheden zijn groot. Plastic heeft op dit moment een negatief imago. Je ziet bijvoorbeeld dat veel bloemen opeens in karton en papier worden verpakt. Maar daar zitten leveranciers niet per se op te wachten. Het is duurder en als het nat wordt ziet het er niet meer presentabel uit. Daarbij kun je papier maximaal 7 keer recyclen, terwijl je plastic oneindig kan recyclen met toevoegingen van supplementen. Plastic geeft ook een betere bescherming aan bloemenproducten tijdens transport, en via de CircularBag is hoogwaardig hergebruiken goed mogelijk.”
Waar draagt het nog meer aan bij?
“Wij zijn best ver met het ontwerpen van een plastic pallet, in plaats van de gebruikelijke houten pallets, voor de bouw. Op deze pallets staan stenen om huizen mee te bouwen. Die stenen zijn verpakt in plastic. Dat plasticafval kan weer terug in de CircularBag. Hier maakt Kras weer nieuw verpakkingsmateriaal van – en zo heb je weer een closed loop. Nog een voorbeeld: de dekentjes van de KLM op lange afstandsvluchten zijn verpakt in ons gerecycled plastic. Ons gerecycled plasticfolie is oneindig inzetbaar.”
Welke kansen biedt het?
“Met onze oplossing kun je in principe gewoon doorgaan met het gebruik van plastic. Het biedt daarbij de kans om monostromen te creëren voor business-to-business, want goed gesorteerd afval levert geld op.”
Welke uitdagingen zien jullie?
“Als je kijkt naar de bloemenbranche; onze verpakkingen worden ook verscheept naar Frankrijk en Duitsland. Hoe krijg je dan die gebruikte verpakkingsmaterialen vanuit die buitenlandse bloemisten terug naar Nederland? Kras zit in 25 verschillende landen in Europa. Het netwerk is daar. We zijn nu aan het uitzoeken hoe we die CircularBag bij die bloemist in Montpellier krijgen. En, dus, een volle tas weer terugontvangen. Hoe krijgen we heel Europa aan de CircularBag? Dat is de uitdaging.”
Wat is nodig om die uitdagingen op te lossen?
“We moeten gebruik maken van het netwerk dat bloemen verkoopt door heel Europa. We hebben brancheorganisaties nodig die alle bloemisten informeren over wat wij aan het doen zijn. Ondernemers moeten bekend worden met onze dienst. Dan moeten vragen beantwoord worden als; moet een afvalverwerker eens in de zoveel tijd die CircularBag ophalen bij de bloemist, of hebben we depots nodig? Dat is per land en regio verschillend, denk ik.”
Wat is de volgende stap?
“We gaan in samenwerking met de bloemenexporteurs en Kras uitzoeken hoe wij die Europese bloemisten kunnen benaderen. Daarbij gaan we ervoor zorgen dat we zoveel mogelijk segmenten aanvliegen, zoals de luchtvaart en de bouw. Iedereen die met plastic te maken heeft is welkom!”