Je moet het samen doen
Dankzij de eilandmentaliteit, je moet het samen doen, maken de Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee grote stappen op het gebied van hun circulaire economie. Waar kan de Provincie deze twee vooruitstrevende gemeenten ondersteunen in hun streven?
In de Hoeksche Waard liggen de plannen al klaar: in 2050 zijn wij circulair. Mét een tijdslijn voor het behalen van jaarlijkse doelen. “Over vijf jaar moeten meerdere circulaire bedrijventerreinen gerealiseerd zijn en hebben we een gesloten kringloop in de landbouw”, geeft Wethouder Paul Boogaard als voorbeeld. Ook op Goeree-Overflakkee zijn ze ambitieus: ze positioneren het eiland als Energy Island en bereiken dat het liefst al in 2040. “Ja, dat is ambitieus en misschien moeten we hier realistischer in zijn en ook op 2050 zetten”, erkent wethouder Tea Both, “maar onze inspanningen zullen er geen tandje lager om zijn.”
Waar liggen kansen om een circulaire economie te bereiken?
“Natuurlijk, circulariteit draagt op veel vlakken bij aan het verbeteren van de samenleving, maar er ligt ook heel eenvoudig een verdienmodel aan ten grondslag”, schetst Boogaard. “Lokaal willen we in 2030 de rivierdelta vrij van zwerfafval hebben. Een lokale matrassenfabrikant verwerkt het plastic dat we daar verzamelen in hun matrassen. Zo doen ze iets goeds voor de samenleving, maar het is zeker ook een verdienmodel.”
Hoe kan de provincie aansluiten bij dit soort initiatieven?
“Binnen de gemeenten kunnen we heel goed partijen en lokale initiatieven met elkaar verbinden, maar we hebben de provincie nodig om deze initiatieven uit te rollen. Zij hebben een beeld van wat er verder al gaande is in de provincie en het Rijk. Zo hoeft niet iedereen het wiel opnieuw uit te vinden”, meent Both.
Daarnaast kan de Provincie helpen door financiële en beleidsmatige prikkels te geven. Beide wethouders zien dat het invoeren van statiegeld op blikjes direct effect heeft op de afname van zwerfafval. Boogaard: “Alles wat ik langs de randen van de Hoeksche Waard terugvind, had daar niet hoeven liggen. Regelgeving vanuit gemeente, provincie, Rijk en Europa zal bijdragen om anders te produceren en meer te recyclen. Daarnaast moet circulariteit een randvoorwaarde worden voor nieuwe plannen.”


Zijn regels en geld dan de succesformule voor circulariteit?
Nee. Hoeveel regels je ook maakt en hoeveel financiële prikkels je ook geeft: het succes van circulariteit staat of valt met het gedrag van mensen. Dat beaamt ook Boogaard: “Het zou fijn zijn als circulaire economie vervangen wordt door een circulaire samenleving, dat is het streven.”
“Die gedragsverandering moet zichtbaar worden bij gemeentes én inwoners”, meent Both. “De circulaire samenleving moet geen niche blijven, maar moet gewoon worden.”
Bekijk hieronder de video voor het volledige gesprek met Tea Both, wethouder Goeree-Overflakkee, en Paul Boogaard, wethouder Hoeksche Waard, over laat je inspireren door hun eigen enthousiasme en mooie initiatieven van hun inwoners.