Tweede leven voor bermgras, zeewier en kerstboomnaalden

Berm

Bron
Tekst: Vicky Puls

2022

Wandbekleding gemaakt van zeewier, mangoschillen verwerkt tot fruitleer en tafelbladen waarin bermgras en kerstboomnaalden zijn verwerkt. Gebouw C (in het provinciehuis van Zuid-Holland) is straks niet alleen een locatie om elkaar te ontmoeten en samen te werken maar het is ook een living lab voor circulaire interieurtoepassingen.

Verbinding

Duncan Waardenburg is projectleider voor het Startup in Residence-programma waaraan de provincie deelneemt. Enthousiast vertelt hij: “Het is bijzonder dat er circulair meubilair in gebouw C komt, gemaakt van reststromen. En ik vind het extra speciaal dat Startup in Residence hierin een verbindende rol heeft gespeeld. Via het programma zijn er contacten gelegd tussen het renovatieteam en verschillende startups.”

Circulaire reststromen

“Twee jaar geleden reageerden Nadeche Seugling en haar compagnon Livio Bod van Spaak Circular Solutions op een challenge in het programma. Hierin werd een oplossing gevraagd voor circulaire reststromen binnen de provincie. Zij wilden bermgras hergebruiken en wonnen hiermee de challenge. Samen met hen startte de provincie een pilot waarbij het maaisel van de bermen wordt verwerkt tot duurzame producten zoals zeep, meubelpanelen en een bodemverbeteraar.”

Samenwerking met startups

“Als projectleider afbouw en inrichting gebouw C”, vertelt Paul Smulders, “kwam ik in contact met enkele startups die al bekend waren bij de provincie. En dus ook met Nadeche en Livio. Hun panelen van bermgras verwerken wij tot tafelbladen voor twee tafels. Maar ook met andere startups werken we samen. Zo bekleedt Blueblocks de buitenkant van de GS-vergaderzaal met panelen van zeewier. De tafels in de ruimte met het thema ‘Glazen stad’ heeft Fruitleather Rotterdam voorzien van een laag fruitleer, gemaakt van mangoschillen. En er komt een bijzondere tafel waarin VanHier reststromen als kerstboomnaalden, olifantengras, rietmaaisel en rozenafval verwerkt.”

Living Lab

“Met deze innovatieve toepassingen creëren we een living lab in het pand. Niet alleen zien de gebruikte materialen er mooi uit, ook bieden we de makers de kans te onderzoeken hoe je de gewenste toepassing het beste kunt maken en hoe zeewierpanelen of een tafelblad van bermgras of fruitschillen zich houden op lange termijn. Zo wordt kennis opgedaan voor toepassingen op grotere schaal. Experimenteren en leren staan centraal.”

Uitproberen

Nadeche: “We willen zoveel mogelijk het héle bermgras te gebruiken, in zo hoogwaardig mogelijke producten. Daarin zijn we creatief: de producten beïnvloeden elkaar. Om meer bermgrasmateriaal in de platen toe te passen bijvoorbeeld, hebben we naast het ‘gewone’ ook verkoold bermgras als pigment bijgemengd. Zo krijgen de panelen een mooie donkere kleur.”

Provincie maakt het mogelijk

“De provincie zorgde ervoor dat we serieus aan de slag konden gaan met de verwerking van het bermgras. Ze zijn onze ‘launching customer’ en daar zijn we heel blij mee. Dienst Beheer en Infrastructuur en Circulair Zuid-Holland maakten het mogelijk om te onderzoeken hoe je eiwitten uit het bermmaaisel kunt verwerken in zeepjes. En we kregen de kans vezels te verwerken tot meubelpanelen. Echt heel bijzonder dat onze panelen straks als tafelblad een plek krijgen in het provinciehuis!”

Gerelateerd

Leonie van der Steen

In gesprek met innovators uit de regio 2022: Leonie van der Steen van Squarwise

Tine Bakia

In gesprek met innovators uit de regio: Tine Bakia van PackBack

Nederland, Den Haag, 22 mei 2017
Skyline Rotterdam
foto: Gerhard van RoonNederland, Den Haag, 22 mei 2017
Skyline Rotterdam gezien naar het oosten vanaf Berkel.
foto: Gerhard van Roon

Bouwen in Rotterdam met een CO₂-budget

Vind initiatieven of zoek in ons netwerk.

Deze website maakt gebruik van cookies