Vernieuwersnetwerk herbruikbare bekers en maaltijdverpakkingen

Het vernieuwersnetwerk voor herbruikbare bekers en maaltijdverpakkingen in Zuid-Holland.
kelly-sikkema-sK0dKnDOcEM-unsplash

Vanaf 2024 moeten bekers en maaltijdverpakkingen op evenementen en op locaties worden hergebruikt of hoogwaardig worden gerecycled. Voor afhaal geldt dat een herbruikbaar alternatief voor wegwerp verplicht is. Dat vraagt een systeemverandering: van single-use naar herbruikbaar door het bouwen aan retoursystemen. In Zuid-Holland hebben we veel bedrijven die een belangrijke rol spelen in deze nieuwe keten rondom ‘retoursystemen’. Denk aan bekerleveranciers, wasstraten, logistieke dienstverlening en ICT-ontwikkelaars. Zij werken samen aan het opzetten van retourketen met nieuwe verdienmodellen.

Begin 2023 initieerde de provincie het ‘Vernieuwersnetwerk herbruikbare bekers en maaltijdverpakkingen’: een actieve coalitie van vernieuwers die experimenteren via pilots en kennis en best practices delen. Op dit moment zijn zo’n 80 partijen betrokken bij het vernieuwersnetwerk, van leveranciers en logistieke partijen tot kennisinstellingen en gemeenten.

Rol vernieuwersnetwerk

De kracht van het netwerk is kennisdelen, agendering, lobby, verbinden, pilots en leren. In pilots doen partijen belangrijke ervaringen op, over de praktijk en over wel en niet helpende wetgeving daarbij.

Focus

In 2023 is vanuit het netwerk gewerkt aan het stimuleren van de invoering van herbruikbare bekers op kantooromgevingen, het experimenteren met herbruikbare bekers en maaltijdverpakkingen bij (open) events en de uitwerking van een pilot voor een universeel retoursysteem in de to-go omgeving.

In 2024 zetten wij ons in voor:

  • Het experimenteren met doorbraken die nodig zijn in de to-go omgeving

In de to-go omgeving en in de thuisbezorgd markt zien we dat er nog een flinke slag te maken valt om herbruikbaar de norm te maken. Voor de to-go omgeving zetten we ons gezamenlijk in op het creëren van volume. Dat vraagt om inzet van horeca voor het aanbieden van een herbruikbare beker en maaltijdverpakking en op het stimuleren van een universeel retoursysteem.

  • Het vergroten van de groep die kiest voor herbruikbaar bij (sport)verenigingen, vrijwilligersevents en open events

De overschakeling naar herbruikbaar vraag inzicht in de mogelijkheden. Gemeenten onderzoeken welke rol zij kunnen spelen. Zo kunnen gemeenten zelf bekers inkopen en verhuren aan verenigingen, ze kunnen ondernemers stimuleren te kiezen voor herbruikbaar of sturende bepalingen opnemen in hun evenementenvergunningen. Door gezamenlijk te leren wat wel en niet werkt kunnen we deze grote groep de overstap laten maken naar herbruikbaar.

Klik hier voor nieuwsupdate met lopende pilots en ontwikkelingen.

Kennisdocumenten en links

Nieuwsupdate met recente ontwikkelingen van het netwerk

Best practices herbruikbare bekers en maaltijdverpakkingen bij diverse sectoren (horeca, events, sport, leisure en kantooromgevingen)

Best practices rol van gemeenten bij herbruikbare bekers en maaltijdverpakkingen

Beslisboom herbruikbare bekers bij kantoren en presentatie Merijn Tinga

Infosheet met nuttige links rondom herbruikbare bekers- en maaltijdverpakkingen

Via de onderstaande links vind je terugkoppelingen van de verschillende sessies van het netwerk:

Contact

Ben je geïnteresseerd en wil je meedoen? Neem dan contact op met de community builder Sander Verschuren via sander@greenleisure.nl. Voor algemene vragen kun je terecht bij de transitiemaker kunststoffen: Bowine Wijffels bem.wijffels@pzh.nl.

Voor meer informatie kun je ook terecht op de website minderwegwerpplastic.nl. Hier vind je veel gestelde vragen en antwoorden.

Delen:

Documenten

Externe links

Gerelateerde activiteiten

OBBOTEC

Plastic 100% hoogwaardig recyclen

Katwijk, 27-09-2021
#eenthuisvooriedereen, startblock woning,, lisdodde woning, bouwkeet provincie Zuid-Holland
FOTO MARTIJN BEEKMAN

“Het is mogelijk om genoeg woonruimtes te realiseren met een positieve impact op de natuur”

Dura Vermeer

Dura Blocks winnaar Challenge Toekomstbestendige Woningbouw 2022

Vind initiatieven of zoek in ons netwerk.

Deze website maakt gebruik van cookies